Yleiset sopimusehdot edellyttivät rahallisen korvausvaatimuksen esittämistä loppuselvityksessä – pelkkä reklamaatio ja korjausvaatimus ei riitä

9.5.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2023:29 Urakkasopimus – Sopimusrikkomukseen vetoaminen – Rakennusurakka – Yleiset sopimusehdot

Rakennusurakan tilaaja oli rakennusurakan yleisten sopimusehtojen YSE 1998 mukaisessa vastaanottotarkastuksessa sekä taloudellisessa loppuselvityksessä esittänyt urakoitsijalle vaatimuksen lattiapinnoitteiden asennusvirheiden korjaamisesta. Tilaaja vaati myöhemmin oikeudenkäynnissä urakoitsijalta vahingonkorvausta virheen perusteella. Korkein oikeus katsoi, että tilaaja oli menettänyt oikeuden vaatia urakoitsijalta vahingonkorvausta, koska se ei ollut esittänyt rahamääräistä vaatimustaan viimeistään loppuselvitystilaisuudessa.

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 73 § 3 kohta

14. Tilaaja on siten velvollinen puheoikeuden säilyttääkseen esittämään mahdollisen virheen oikaisuvaatimuksen lisäksi rahamääräisen vaatimuksen viimeistään taloudellisessa loppuselvitystilaisuudessa, vaikka sillä ei vielä olisi varmuutta siitä, korjaako urakoitsija virheen vai ei. Tilaaja on myös velvollinen esittämään sen hetkiseen arviointiinsa perustuvan rahamääräisen vaatimuksen tilanteessa, jossa sillä ei vielä ole tarkkaa käsitystä aiheutuneen vahingon määrästä, mitä voidaan pitää varsin tavanomaisena tilanteena.

KKO:2023:29

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments