KHO: Laissa ei ollut säädetty siitä miten poliisityönantaja voisi hyödyntää luottamuksellisia viestejä irtisanoimisperusteina – poliisimiehen irtisanominen kumottiin

20.9.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2024:105 Valtion virkamies – Poliisi – Irtisanominen – Poliisimiehen käyttäytyminen – Luottamuksellinen viesti – Laite-etsintä – Lailla säätämisen vaatimus – Täsmällisyysvaatimus

Eräässä rikosasiassa suoritetussa laite-etsinnässä oli tullut ilmi, että poliisimies A oli keskustellut sähköisen viestinnän avulla tuossa asiassa rikoksesta epäillyn kanssa. A:n työnantajana oleva poliisilaitos sai tiedon viesteistä. Poliisilaitos katsoi A:n viestikeskusteluissa esittämien näkemysten perusteella, että A ei nauttinut tehtäviensä edellyttämää luottamusta ja irtisanoi A:n virkasuhteen.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että A ja viestinnän toisena osapuolena ollut henkilö eivät olleet saattaneet keskinäistä viestintäänsä ulkopuolisten tietoon. Viestit olivat lähtökohtaisesti kuuluneet A:n perustuslailla turvattuun luottamuksellisen viestin suojan piiriin. Edelleen korkein hallinto-oikeus totesi, että A:n osalta esitutkintaan johtamattomien yksityisviestien käyttäminen irtisanomisen perusteena edellytti, että laissa on säädetty riittävän selvästi niistä tilanteista ja olosuhteista, joissa työnantajana oleva viranomainen voi hyödyntää nyt esillä olevalla tavalla hankittuja yksityisviestejä.

Korkein hallinto-oikeus arvioi, että poliisilain 7 luvun 2 §:n 1 momentissa ei ollut poliisin hallinnosta annetun lain 15 f §:n kanssa yhdessä luettunakaan säädetty riittävän täsmällisellä ja ennakoitavissa olevalla tavalla niistä edellytyksistä, joiden nojalla poliisilaitos voisi työnantajana puuttua poliisimiehen yksityisyyden piiriin kuuluvan luottamuksellisen viestin suojaan. Irtisanomispäätös kumottiin.

KHO:2024:105

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments