Pienessä Honda Monkey -kevytmoottoripyörässä oli virhe kun sen jousitus ei kestänyt 94 kiloisen ostajan painoa

5.10.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Kuluttajariitalautakunta: Ajoneuvon ominaisuudet – Kaupan purku 

Kuluttaja osti 1.10.2021 myyjäliikkeeltä Honda Monkey 125 kevytmoottoripyörän. Pyörälle annettiin neljän vuoden takuu.

Osapuolet ovat erimielisiä tavaran virheellisyydestä.

– – –

Kumpikaan osapuoli ei ole esittänyt selvitystä siitä, millaisilla tiedoilla moottoripyörä on myyty ostajalle. Asiassa on riidatonta, että laitteen jousituksessa ei ole teknistä vikaa. Lautakunta katsoo toisaalta saadun selvityksen perusteella asiassa tulleen näytetyksi, että kevytmoottoripyörän jousitus on riittämätön 94 kiloiselle henkilölle. Myyjä ei ole näyttänyt, että kuluttajalle olisi annettu ennen kaupantekoa tietoa, että laitteella on jokin painorajoitus. Lautakunta katsoo, että ostajalla on ollut tässä tapauksessa syytä olettaa, että hän pystyy käyttämään laitetta. Lautakunta katsoo myös, että koska kyseessä ei ole mopo, vaan pienitehoinen moottoripyörä, voi ostajalla olla eritystä syytä olettaa, että se soveltuu paremmin aikuisen kokoisen henkilön käyttöön. Asiassa ei ole esitetty myöskään selvitystä sellaisista seikoista, joiden perusteella olisi syytä epäillä, että laite olisi rikkoontunut tapaturmaisesti tai ostajan menettelyn johdosta, minkä takia se toimisi ratkaisupyynnössä kerrotulla tavalla.

Lautakunta katsoo, että tavara ei ole soveltunut sellaiseen tarkoitukseen, johon sellaisia tavaroita yleensä käytetään. Kaupan kohde on ollut virheellinen kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla.

D/2496/33/2022

 

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments