Lähes kaksi vuotta ehdotonta vankeutta tuomarien, syyttäjien ja haastemiesten uhkailusta ja vainoamisesta

11.4.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hel­HO:2022:10 Vainoaminen – Laiton uhkaus – Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen – Rangaistuksen määrääminen – Rangaistuksen mittaaminen

A oli lähettänyt lukuisia epäasiallisia, loukkaavia ja uhkaavia viestejä useille hänen asioitaan käsitelleille virkamiehille. Käräjäoikeus oli lukenut A:n syyksi kolme vainoamista, viisi virkamiehen väkivaltaista vastustamista ja neljä laitonta uhkausta sekä määrännyt hänelle näistä rikoksista yhteisen 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistuksen. Niiltä osin kuin asia oli saatettu hovioikeuden tutkittavaksi, hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion syyksilukemisen osalta. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden johtopäätöksen siitä, että A:n viestit olivat olleet omiaan aiheuttamaan asianomistajissa pelkoa tai ahdistusta, ja asianomistajilla oli ollut perusteltu syy pelätä oman turvallisuutensa olleen vakavassa vaarassa. Asianomistajien asema virkamiehinä tai viestien lähettäminen virkasähköpostiin ei poistanut tekojen tahallisuutta tai tunnusmerkistönmukaisuutta. Lisäksi A oli pyrkinyt uhkauksillaan saamaan virkamiesten jättämään tekemättä julkisen vallan käyttöä sisältäviä virkatoimia. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion myös rangaistusseuraamuksen osalta.

Hel­HO:2022:10

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments