Huomautus käräjätuomarille, joka oli määrännyt rangaistuksen lainvastaisesti

3.2.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Apulaisoikeuskansleri antoi huomautuksen Lapin käräjäoikeuden käräjätuomarille, joka oli määrännyt rangaistuksen lainvastaisesti. Asia tuli oikeuskanslerin tietoon hovioikeuden ilmoittamana.

Käräjätuomari oli lukenut vastaajan syyksi neljä rikosta, joista hän olisi tuominnut 1 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksen. Lisäksi hän oli määrännyt täytäntöönpantavaksi 1 vuoden 8 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Nämä rangaistukset käräjätuomari oli laskenut yhteen ja tuominnut vastaajalle 3 vuoden 2 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Rangaistuksen määrääminen oli tehty virheellisesti, koska tuomari oli jättänyt soveltamatta rikoslain säännöstä yhteisen vankeusrangaistuksen mittaamisesta. Virhe oli vaikuttanut lopputulokseen siten, että rangaistus muodostui olennaisesti ankarammaksi kuin jos rangaistuksen määrääminen olisi tehty oikeista lähtökohdista. 

Apulaisoikeuskansleri totesi, että ehdottoman vankeusrangaistuksen määräämisessä tapahtunut virhe on omiaan heikentämään luottamusta lainkäyttötoiminnan asianmukaisuuteen ja vaarantaa merkittävästi vastaajan oikeusturvaa. Käräjätuomarin huolimattomuuttaan tekemä virhe oli lähtökohtaisesti vakava ja sijoittui tuomarin tehtävien ydinalueelle. Tapauksessa vastaajalle ei kuitenkaan aiheutunut haitallisia täytäntöönpanoseuraamuksia. Korkein oikeus purki virheelliseen lain soveltamiseen perustuneen tuomion ja palautti asian käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi vastaajalle 2 vuoden 1 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments