VaaHO: Törkeästä pahoinpitelystä 8,5 vuotta vankeutta, yhteinen rangaistus 9 vuotta

29.11.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Vaa­HO:2022:13 Pahoinpitely – Törkeä pahoinpitely – Rangaistuksen määrääminen – Rangaistuksen mittaaminen – Lieventämisperusteet

Vastaajan syyksi luetuista teoista ankarimmin rangaistava oli törkeä pahoinpitely. Vastaaja oli antanut uhrille hänen tietämättään huumaavia lääkeaineita, ja tämän jälkeen kuristanut uhria pitkäaikaisesti kahteen eri kertaan johdolla ja pistänyt sekä viillellyt keittiöveitsellä. Lisäksi vastaaja oli kaatanut uhrin suuhun syövyttävää WC:n puhdistusainetta ja tämän kasvojen ja ylävartalon päälle kiehuvaa vettä. Pahoinpitelyä pidettiin erityisen törkeänä, minkä vuoksi siitä voitiin mitata poikkeuksellisen ankara rangaistus. Vastaaja oli toisaalta myötävaikuttanut rikoksensa selvittämiseen. Käräjäoikeuden tuomitsemaa 10 vuoden yhteistä vankeusrangaistusta alennettiin tästä syystä vuodella.

Teko on osoittanut vakavaa piittaamattomuutta uhrin ihmisarvosta. Nämä tekijät puoltavat vahvasti sitä, että rangaistuksen mittaamisessa ei voida pitää vertailukohtana edes tyypillistä murhan yritystä, vaan kysymys on vielä sellaistakin vakavammasta väkivallasta.

Vaa­HO:2022:13

 

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments