Poliisirikostutkinnan toimintakertomus vuodelta 2021 on julkaistu

20.4.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikostiimi käsitteli vuonna 2021 kaikkiaan 1 030 toimenpiteitä vaatinutta asiaa.

Vuonna 2021 poliisirikosten tutkinnanjohtajan tehtävässä toimi 18 syyttäjää. Heistä kaksi työskenteli valtakunnansyyttäjän toimistossa ja 16 syyttäjäalueilla. Valtakunnansyyttäjän toimistossa työskentelevät syyttäjät ovat päätoimisia tutkinnanjohtajia, kun taas alueelliset syyttäjätutkinnanjohtajat hoitavat tutkinnanjohtajan tehtäviä muiden syyttäjäntehtävien ohella.

Ilmoitukset poliisin tekemiksi epäillyistä rikoksista esikäsitellään valtakunnansyyttäjän toimistossa, syyttäjäntoiminnan yksikköön sijoitetussa poliisirikostiimissä. Valtakunnansyyttäjän toimistossa työskentelevien syyttäjätutkinnanjohtajien tehtävä painottuu järjestelmän koordinointiin, ohjaukseen ja kehittämiseen sekä alueellisten syyttäjätutkinnanjohtajien toiminnan seurantaan (valtakunnansyyttäjän yleinen ohje VKS:2020:1). Heidän tulee seurata kaikkia alueellisten tutkinnanjohtajien tekemiä, esitutkintalain ja pakkokeinolain mukaisia päätöksiä ja ratkaisuja sekä raportoida valvontahavainnoistaan syyttäjäntoiminnan yksikön päällikölle.


Valtakunnansyyttäjän toimiston syyttäjätutkinnanjohtajat tekevät myös poliisirikosasioiden
esiselvityksiä, joiden perusteella alueelliset syyttäjätutkinnanjohtajat päättävät, onko varsinainen esitutkinta käynnistettävä. Valtakunnansyyttäjän toimiston tutkinnanjohtajat tekevät päätöksiä olla aloittamatta esitutkintaa vain niissä yksikertaisissa asioissa, joiden siirtäminen alueiden tutkinnanjohtajille ei ole tarkoituksenmukaista.

Toimintakertomus 2021Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments