OM: Pikavippien enimmäiskorko puolitetaan nykyisestä 20 prosentista 10 prosenttiin ja niiden suoramarkkinointi kielletään

3.4.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Oikeusministeriö valmistelee useita hallituksen esityksiä, joilla helpotetaan koronavirusepidemian takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan.

Työn alla on myös hallituksen esitys, jolla puolitetaan pikavippien enimmäiskorko nykyisestä 20 prosentista 10 prosenttiin. Myös pikavippien suoramarkkinointi kielletään.

– Suomalaiset ovat nyt uuden edessä oman taloudenpitonsa kanssa, ja moni joutuu pakon edessä kääntymään luotottajien puoleen pärjätäkseen arjessa. Haluamme helpottaa ihmisten elämää poikkeusoloissa varmistamalla, että kuluttajaluottojen korot ovat nyt kohtuullisemmat. Lisäksi luottojen aggressiivista markkinointia on syytä suitsia tässä tilanteessa, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Myös ulosottovelallisen asemaan on tulossa helpotusta. Valmisteilla on hallituksen esitys, jolla varmistetaan, että ulosottolakia sovelletaan nykyistä joustavammin.

– Haluamme varmistaa, että velkojien kynnys ottaa joustot käyttöön on mahdollisimman alhaalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia tai maksuaikojen myöhentämisiä.

– On hienoa, että moni julkisyhteisön velkoja on jo nyt ottanut huomioon muuttuneen tilanteen ja toimii vastuullisesti. Kannustan kaikkia julkisyhteisöjä tekemään maksusopimuksia uusista saatavista, jotta niitä ei ryhdyttäisi perimään ulosoton kautta. On erittäin tärkeää, ettei kriisistä aiheudu turhia nopeita konkursseja, ministeri Henriksson sanoo.

Pienten ja keskisuurten yritysten aseman helpottamiseksi oikeusministeriössä on myös käynnistetty pikaisella aikataululla perintälain tilapäinen muutos, jolla kuluttajasaatavien perintäkulujen enimmäismääriä sovellettaisiin myös yrityssaatavien perintään, kun velallisyritys on pk-yritys.

Ministeri Henriksson: Helpotamme talousahdinkoon joutuneiden asemaa

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments