Tietosuojavaltuutettu: Googlen ei tarvitse poistaa hakutuloksista mielipidekirjoitusta sen kirjoittajan vaatimuksesta

6.6.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Googlen ei tarvitse poistaa hakupalvelustaan mielipidekirjoitukseen johtavaa linkkiä

Tietosuojavaltuutettu katsoi huhtikuussa 2022 antamassaan päätöksessä. Helsingin hallinto-oikeus ei muuttanut tietosuojavaltuutetun päätöstä eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt toukokuussa 2024 asiassa valituslupaa. Tietosuojavaltuutetun päätös jäi siten lainvoimaiseksi.

Mielipidekirjoituksen kirjoittanut henkilö oli vaatinut, että tietosuojavaltuutettu määräisi Googlen poistamaan hakutuloslinkin hakupalvelustaan. Hakutuloslinkki johtaa sanomalehden verkkosivuilla elokuussa 2018 julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Kirjoitus on kannanotto lehdessä aikaisemmin julkaistuun kirjoitukseen. Henkilö perusteli poistopyyntöään muun muassa sillä, että hakutuloksissa näkyvä kirjoituksen otsikko on toimituksen laatima eikä hän ollut antanut suostumusta julkaista tekstiä internetissä. Hän perusteli pyyntöään myös työnhakuun liittyvillä haitoilla ja henkilökohtaisen elämän mainehaitalla.

Tietosuojavaltuutettu hylkäsi vaatimuksen. Tietosuojavaltuutetun mukaan hakutuloslinkin näkyminen hakupalvelussa ei vaarantanut kirjoittajan henkilötietojen suojaa. Kysymys on tiedoista, jotka henkilö oli itse saattanut julkisiksi osallistumalla julkiseen keskusteluun. Koska kirjoituksen julkaisuaikaan sanomalehtiä julkaistiin laajasti myös verkkoversiona, henkilön on täytynyt ymmärtää, että kirjoitus saatetaan julkaista myös verkkolehdessä. Henkilö on kirjoituksen laatimisen aikaan ollut täysi-ikäinen.

Tietosuojavaltuutettu viittasi päätöksessään myös siihen, että tiedon saatavuuden haitallisuus ja epämiellyttävyys eivät automaattisesti johda siihen, että hakutulos määrätään poistettavaksi. Tietosuojavaltuutettu katsoi, että mielipidekirjoituksen otsikko ei ollut ristiriidassa kirjoituksen sisällön kanssa. Hakutulos ei myöskään anna olennaisesti virheellistä, puutteellista tai harhaanjohtavaa kuvaa henkilöstä. Kirjoitus on lisäksi suhteellisen tuore, eli tiedot eivät ole hakukonetoiminnan kannalta vanhentuneita tai ajan kulumisen vuoksi tarpeettomia.

Tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments