KRIL: Uuden asunnon rakentamisvaiheen kauppa ja asunnon oven epätarkoituksenmukainen sijainti

11.4.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Kuluttajariitalautakunta: Uuden asunnon kauppa – Ulko-ovi 

Ostaja osti 13.12.2018 päivätyllä rakentamisvaiheen kauppakirjalla perustajaosakkaalta taloyhtiön osakkeet, jotka oikeuttavat hallinnoimaan yhtiön 28 m2 kokoista uutta asuinhuoneistoa Turussa. Sen velaton kauppahinta oli 138 600 euroa. Kohteen hallinta luovutettiin 15.1.2020

Osapuolilla on kiistaa asunnon ulko-oven sijoittumisesta ja avautumissuunnasta. Ostaja vaatii perustajaosakkaalta hinnanalennusta 34 650 euroa.

Asunnon ulko-ovi aukeaa porraskäytävään samalle neliömetrin suuruiselle alueelle kuin toisen asunnon ovi sekä taloyhtiön käytössä olevan tilan ovi. Ovien lähekkäisyys aiheuttaa vaaratilanteita. Ovet voivat kiilautua yhteen, mikä voi estää asunnosta poistumisen esimerkiksi hätätilanteessa. Asunnon ovi tulee myös kulumaan ja vahingoittumaan törmäyksistä muihin oviin.

Perustajaosakas kiistää ostajan vaatimukset. Oven sijainti ei ole virheellinen. Vaikka ovet voivatkin osua toisiinsa ollessaan ääriasennossa samanaikaisesti auki, niiden sijoittelu vastaa tavanomaista rakennustapaa Suomessa.

– – –

Tapaustietojen perusteella kohde on sinällään toteutettu rakennusmääräysten mukaisesti. Pelkästään tämä seikka ei kuitenkaan tarkoita, että asunnossa ei voisi olla asuntokauppalain mukaista virhettä.

Lautakunnalle on esitetty valokuvia, joiden perusteella ostajan asunnon ovi on hyvin lähellä kahta muuta saman käytävän päähän sijoitettua ovea. Valokuvan perusteella ovet osuvat toisiinsa jo niiden ollessa yhtä aikaa osittain auki.

Lautakunta pitää tällaista toteutusta asumista haittaavana ja yllätyksellisenä. – – –

Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että perustajaosakas maksaa ostajalle hinnanalennusta 3 000 euroa.

D/446/41/2020

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments