Markkinaoikeus linjasi kuluttaja-asiamiehen hakemuksesta puhelinmyynnin ydinkysymyksiä

1.2.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Markkinaoikeus määräsi AAA-Palvelut Oy:lle yhteensä 150 000 euron uhkasakolla tehostetut kiellot kuluttajansuojalain vastaisesta aggressiivisesta puhelinmyynnistä ja etämyynnin ennakkotietovelvoitteen laiminlyönnistä. Kuluttaja-asiamies vei viime vuonna AAA-Palveluiden puhelinmarkkinoinnin markkinaoikeuteen pitkään jatkuneen lainvastaisen puhelinmyynnin vuoksi.

Markkinaoikeus kielsi 26.1.2024 kuluttaja-asiamiehen vaatimalla tavalla AAA-Palvelut Oy:tä tarjoamasta myyntipuhelussa kuluttajalle sopimusta luontaistuotteista tiettyyn hintaan ilmoittamatta samalla selkeästi ja ymmärrettävästi, että kyse on toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta. Lisäksi markkinaoikeus kielsi AAA-Palvelut Oy:tä jatkamasta myyntipuhelua ja luontaistuotteiden markkinointia sen jälkeen, kun kuluttaja on ilmoittanut halustaan lopettaa myyntipuhelu tai ilmoittanut, ettei tarvitse tarjottua luontaistuotetta. Markkinaoikeus asetti jokaiselle kolmelle kieltokohdalle 50 000 euron suuruisen uhkasakon. Tuomio MAO:52/2024 ei ole vielä lainvoimainen.

”Puhelinmyynti on perinteisesti ollut kuluttajille ongelmia aiheuttava myyntitapa. Tässä markkinaoikeuden ratkaisussa paalutetaan puhelinmyynnin ydinasiat: riittävien tietojen antaminen kuluttajalle ja asialliset menettelyt markkinoinnissa. Tämä toimii muistutuksena puhelinmyyntiä tekeville toimijoille siitä, että markkinointi on suunniteltava ja toteutettava tarkoin ja kuluttajan oikeuksia kunnioittaen.”

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen

KKV:n tiedote

MAO:52/​2024 Kuluttaja-asiamies > AAA-Palvelut Oy
kuluttajansuoja – etämäyynti – tiedonantovelvollisuus – aggressiivinen menettely – musta lista

Markkinaoikeus kieltää AAA-Palvelut Oy:tä

  1. tarjoamasta myyntipuhelussa kuluttajalle sopimusta yksilöidyistä luontaistuotteista tiettyyn hintaan ilmoittamatta samalla selkeästi ja ymmärrettävästi, onko tarjottavassa sopimuksessa kysymys luonteeltaan toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta
  2. jatkamasta myyntipuhelua ja yksilöityjen luontaistuotteiden markkinointia sen jälkeen, kun kuluttaja on ilmoittanut halustaan lopettaa myyntipuhelu
  3. jatkamasta myyntipuhelussa yksilöidyn luontaistuotteen markkinointia sen jälkeen, kun kuluttaja on ilmoittanut, ettei hän halua tai tarvitse tarjottua yksilöityä luontaistuotetta.

Kutakin kieltoa on noudatettava heti 50.000 euron sakon uhalla.

MAO:52/​2024

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments