KRIL: Myyjän vastuu käytetyn auton kunnosta ja lautakunnan toimivalta vaihtokaupassa

23.11.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Kuluttajariitalautakunta: Käytetyn auton kauppa – Vaihtokauppa – Kaupan purku 

Kuluttaja osti 16.5.2022 elinkeinonharjoittajalta vuonna 2014 käyttöönotetun Skoda Octavia henkilöauton 17 769 eurolla. Auton matkamittarin lukema oli kaupantekohetkellä 172 000 kilometriä.

Kuluttaja antoi myyjälle vaihdossa vuonna 2015 käyttöönotetun Mercedes-Benz C300 henkilöauton, jolla oli ajettu 150 000 km ja josta myyjä maksoi 21 500 euroa. Myyjäliike maksoi kuluttajalle välirahaa 3 731 euroa.

Osapuolet ovat erimielisiä kuluttajan oikeudesta purkaa kauppa. – – –

Kuluttaja on sopinut vaihtokaupasta myyjäliikkeen kanssa. Kuluttaja on luovuttanut oman autonsa liikkeelle, josta hän oli ostanut toisen auton. Vaihtokaupassa on jossain määrin sattumanvaraista, kumpi auto on arvokkaampi ja kumman osapuolen pitää maksaa välirahaa. Tässä kaupassa kuluttajan saama väliraha on ollut suhteellisen pieni. Lautakunta katsoo, että kaupan kokonaisuudessa on tässä tapauksessa kyse kulutushyödykkeen hankinnasta vaihdolla, jossa lautakunnalla on toimivalta. – – –

Kuluttaja on vaatinut kaupan purkamista. Kuluttajariitalautakunnan arvion mukaan ajoneuvossa ilmenneellä virheellä on ollut olennainen merkitys sen arvon sekä käyttökelpoisuuden kannalta. Ilmennyttä virhettä on siten pidettävä sen merkitys edellä esitettyihin seikkoihin huomioon ottaen vähäistä suurempana. Myyjä ei ole myöskään korjannut virhettä kohtuullisessa ajassa. Lautakunta katsoo, että kuluttajalla on oikeus purkaa tekemänsä kauppa, jolloin myyjän tulee palauttaa kauppahinta mukaan lukien mahdollisen osamaksusopimuksen kulut sekä maksaa palautettavalle summalle tuottokorkoa, jonka määrä on 0 % 31.12.2022 saakka, 2,5 % 1.1.-30.6.2023, 4 % 1.7.2023 alkaen.

D/4492/33/2022

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments