Toisen luovuttaminen rahojen oikeudeton pitäminen väkivallalla uhaten ei ole anastamista – syyte törkeästä ryöstöstä hylättiin

14.8.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2023:57 Ryöstö – Törkeä ryöstö

A oli luvannut myydä B:lle huumausainetta. Sovitussa tapaamisessa A oli antanut B:lle lasipurkissa lupaamaansa pienemmän määrän tupakan ja marihuanan sekoitusta ja B oli antanut A:lle 200 euroa. Tämän jälkeen A oli osoittanut B:tä kynäpistoolilla ja ampunut yhden laukauksen maahan. Kun A oli poistunut tapaamispaikalta, B oli seurannut häntä, jolloin A oli ampunut vielä toisenkin laukauksen.

Korkein oikeus katsoi, että A ei ollut rikoslain 31 luvun 1 §:ssä tarkoitetulla tavalla anastanut rahoja B:ltä, eikä väkivallalla uhkaamista siten ollut käytetty anastetun omaisuuden pitämiseksi. Syyte törkeästä ryöstöstä hylättiin.

13. A:han kohdistettu syyte törkeästä ryöstöstä hylätään ja hänen syykseen jää käräjäoikeuden syyksilukema laiton uhkaus. Korkein oikeus katsoo, että A:lle tästä ja käräjäoikeuden muista häneen syykseen lukemista rikoksista tuomittava yhteinen rangaistus on perusteltua alentaa käräjäoikeuden tuomitsemaksi 2 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankeutta.

KKO:2023:57

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments