Image for Velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiin elinkustannuksiin ja ulosoton suojaosuuksiin korotus vuoden alussa

Velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiin elinkustannuksiin ja ulosoton suojaosuuksiin korotus vuoden alussa

19.12.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiksi elinkustannuksiksi laskettavaan rahamäärään sekä palkan ulosmittauksessa velalliselle jätettävään ulosoton suojaosuuteen tehdään indeksitarkistus ensi vuoden alusta alkaen. Suojaosuus nousee takuueläkkeen tasolle vuoden kokeilun ajaksi.

Vuonna 2023 ulosotossa olevalle velalliselle jätettävä suojaosuus on 30,75 euroa päivässä velallisen itsensä osalta ja 8,99 euroa päivässä velallisen elatuksen varassa olevan henkilön, esimerkiksi lapsen, osalta. Velallisen, jolla ei ole elatuksen varassa olevia henkilöitä, suojaosuus on näin ollen 922,50 euroa kuukaudessa.

Myös velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiksi elinkustannuksiksi laskettavia rahamääriä korotetaan kansaneläkeindeksin muutoksen mukaisesti. Esimerkiksi yksin asuvan henkilön tai yksinhuoltajan välttämättömien elinkustannusten määräksi lasketaan ensi vuoden alusta alkaen 667 euroa kuukaudessa. Näistä kustannuksista velallisen ei tarvitse esittää erillistä selvitystä.

Velkajärjestelyssä olevien velallisten välttämättömiin elinkustannuksiin ja ulosoton suojaosuuksiin korotus vuoden alussa

Ulosottolainsäädäntö uudistuu ensi vuonna, kun velallisen suojaosuutta korotetaan vuoden ajaksi takuueläkkeen tasolle. Lisäksi velalliselle annettavien vapaakuukausien määrä kasvaa.

– Ulosoton uudistukset tuovat helpotusta ulosottovelallisille. Suojaosuuden korottaminen ja vapaakuukausien lisääminen vahvistavat velallisten ostovoimaa, kun velallisten käyttöön jäävien tulojen määrää kasvaa. Olen iloinen, että olemme tällä hallituskaudella voineet tehdä konkreettisia uudistuksia ylivelkaantumisen torjumiseksi ja taloudellisissa vaikeuksissa olevien kansalaisten ja yritysten auttamiseksi, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo. 

Tammikuun alussa voimaan tulevassa uudistuksessa velallisen suojaosuus korotetaan takuueläkkeen tasolle. Kyseessä on vuoden kokeilu. Velallisen suojaosuus on tällä hetkellä 696 euroa. Ensi vuonna takuueläkkeen taso nousee 922 euroon kuukaudessa. Oikeusministeriö antaa myöhemmin joulukuussa asetuksen, jolla suojaosuuden määrä tarkistetaan kansaneläkeindeksilain mukaisesti. Indeksitarkistuksen jälkeen suojaosuuden määrä vastaa vuoden 2023 takuueläkkeen tasoa.

oikeusministeriön tiedote 8.12.: Velallisen suojaosuus nousee vuonna 2023

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments