KKO:n presidentti Tatu Leppäsen puhe KKO:n käräjäoikeuspäivässä

6.11.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

– – –

. . . Mielestäni meidän on tarpeellista käydä entistä enemmän keskustelua siitä, miten me parhaalla tavalla suuntaamme ja käytämme voimavaramme. Tällä tavoin pystymme toivottavasti ainakin jossain määrin helpottamaan myös oikeudenkäyntien viipymisen ja korkeiden kustannusten ongelmaa, samalla kun odotamme tarpeellisten lainsäädännöllisten ja budjettitoimien toteuttamista.

Tähän keskusteluun on syytä ottaa mukaan myös keskeiset sidosryhmämme, syyttäjät sekä asianajajat ja muut oikeusavustajat, koska paljon riippuu siitä, millä tavoin tuomioistuimissa asioivat oikeudenhoidon ammattilaiset toimivat. Asianajajaliiton lanseeraama työtapareformi on tätä koskeva tervetullut puheenvuoro, jonka pohjalta yhteistä pohdintaa on hyvä jatkaa. Mielestäni lähitulevaisuudessa on harkittava, millaisissa kokoonpanoissa tätä keskustelua voidaan edistää.

Meidän tuomareiden on jatkuvasti praktiikassamme arvioitava sitä, mihin ja miten suuntaamme työskentelymme painopisteen ja kärjen. Kuten tiedämme, jutut ovat keskenään erilaisia: kiperä tai laaja juttu vaatii toisenlaista panostusta kuin pieni ja yksinkertainen. Lisäksi oikeusasteiden tehtävät ovat erilaisia, kuten äsken totesin. Tuomarin kyntösyvyyden on vaihdeltava kulloisenkin todellisen tarpeen mukaan…

 

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments