Voidaanko puhelin, jolla on kuvattu ja levitetty videotallenne murhasta ja sen kuolevasta uhrista, tuomita rikoksentekovälineenä menetetyksi?

28.4.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Vaa­HO:2022:2 Rikoksentekovälineen menettäminen / Förverkande av hjälpmedel vid brott
Syyntakeettoman korvausvelvollisuus / Ersättningsskyldighet i samband med otillräknelighet
Kärsimys / Lidande

A oli tappanut B:n lyömällä tätä useita kymmeniä kertoja puukolla kasvoihin, vartaloon, selkään ja jalkoihin sekä lyömällä tätä myös nyrkillä eri puolille vartaloa. Kuolema oli aiheutunut pisto- ja viiltohaavojen aiheuttamasta verenvuodosta. A:n katsottiin syyllistyneen muun muassa syyntakeettomana tehtyyn murhaan. Hovioikeudessa oli valituksen perusteella kysymys A:n murhan yhteydessä käyttämän matkapuhelimen menettämisestä valtiolle rikoksentekovälineenä sekä A:n syyntakeettomuuden vaikutuksesta korvausmääriin.

A hade dödat B genom att slå henne flera tiotal gånger med kniv i ansiktet, kroppen, ryggen och benen samt genom att slå henne också med knytnävarna runtom kroppen. Blödningen som orsakats av sticksåren och skärsåren ledde till offrets död. A ansågs bland annat ha gjort sig skyldig till mord begången som otillräknelig. I hovrätten var det på basis av besvären fråga om, ifall mobiltelefonen som A hade använt i samband med mordet skulle förverkas till staten som hjälpmedel vid brott samt om hur A:s otillräknelighet skulle påverka ersättningsbeloppen.

Vaa­HO:2022:2

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments