Valtioneuvosto esittää lisätalousarvioon 12 miljoonaa euroa lisää yksityisten avustajien palkkioihin julkisessa oikeusavussa

4.11.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hallitus päätti tänään vuoden 2021 neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Esitys sisältää määrärahalisäyksiä koronaviruspandemiasta johtuvaan ruuhkan purkuun syyttäjille, tuomioistuimille ja Rikosseuraamuslaitokselle.

– Olen tyytyväinen, että saimme lisärahaa koronaruuhkien purkuun. Pandemia on vaikuttanut monin tavoin oikeusministeriön hallinnonalalla, missä koronavaikutukset näkyvät viiveellä ja koronasta aiheutuvat kustannukset ovat suuria suhteutettuna oikeusministeriön noin 1 mrd. vuotuiseen talousarvioon, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Neljännessä lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan tuomioistuimille 4,07 milj. euroa ja syyttäjille 750 000 euroa pandemian aiheuttaman oikeudenkäyntiasioiden ruuhkan purkuun. Koronapandemia on ruuhkauttanut asioiden käsittelyä tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa, koska lukuisten asioiden käsittelyä jouduttiin keskeyttämään tai siirtymään erityisjärjestelyihin pandemian leviämisen estämiseksi.

Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan 5,8 milj. euroa pandemiaan liittyvän vankeusrangaistusten täytäntöönpanoruuhkan purkamiseen. Koronapandemian takia rajoitettiin lyhytaikaisten vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpanoa. 

Lisäksi yksityisille oikeusavustajille maksettavien korvausten määrärahatason mitoitusta ehdotetaan korotettavaksi 12 milj. eurolla.

Vuoden 2021 menojen kasvu aiheutuu muun muassa tuomioistuimien ratkaisumäärien kasvusta, kun koronapandemian aiheutunutta ruuhkaa on lisäresurssein purettu. 

Tiedotteet

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments