Hallitus esittää muutoksia ulkomaalaislakiin ja oikeusapulakiin turvapaikanhakijoiden oikeusavun ja valitusaikojen osalta

17.12.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

 Esityksen tarkoituksena on vahvistaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti.

Hallituksen tänään eduskunnalle antamassa esityksessä ehdotetaan, että turvapaikanhakijalla voisi tarvittaessa olla julkisin varoin kustannettu avustaja apunaan turvapaikkapuhuttelussa. Turvapaikkapäätösten valitusaikaa taas ehdotetaan pidennettäväksi 30 päivään, kuten on muissakin hallinto-oikeudellisissa asioissa. Lisäksi yksityiselle avustajalle maksettaisiin jatkossa tarpeellisista toimenpiteistä tuntiperusteinen korvaus asiakohtaisen palkkion asemesta.

– Hallitus on sitoutunut turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseen. Nyt esitetyillä muutoksilla palataan tilanteeseen, jossa oltiin ennen edellistä hallituskautta. Samalla parannetaan turvapaikkaprosessia ja varmistetaan turvapaikanhakijoiden oikeus oikeusavustajaan heti prosessin alusta alkaen. Käytännössä turvapaikanhakijoille annetaan samat oikeudet kuin muillekin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Esityksen ensisijainen tavoite on kansainvälistä suojelua hakevien oikeusturvan ja perus- ja ihmisoikeuksien vahvistaminen. Lisäksi muutoksilla pyritään yhdenmukaistamaan oikeusapua. Esitetyillä muutoksilla pyritään vaikuttamaan myös siihen, että turvapaikanhakuprosessi sujuisi entistä tehokkaammin. Tavoitteena on myös turvata asiantuntevien avustajien saatavuus jatkossakin.  

Muutosehdotusten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Ulkomaalais- ja oikeusapulakiin esitetään muutoksia

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments