Konesalipalvelu ei ollut arvonlisäverotuksessa kiinteistön vuokrausta

29.10.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2020:110 Arvonlisävero – Kiinteistön vuokraus – Kiinteistöön liittyvä palvelu – Konesalipalvelu – Palvelun myyntimaa – Unionin tuomioistuimen antama ennakkoratkaisu

A Oy tarjosi asiakkailleen konesalipalvelua. Palvelussa asiakkaan omistamat serverit sijoitettiin yhtiön konesaleihin, jotka oli varustettu tarvittavilla tietoliikenneyhteyksillä ja joissa muun muassa kosteus ja lämpötila oli säädelty palvelemaan servereiden käyttötarkoitusta. Palveluun kuului lukittavalla ovella varustettu laitekaappi, sähkö ja optimaalinen ympäristö servereiden käyttöä varten. Yhtiön asiakkaat toivat omat serverinsä laitekaappeihin, jotka oli pultattu kiinni lattiaan. Asiakkaalla ei ollut omaa avainta laitekaapille, vaan asiakas sai vahtimestarilta henkilötodistusta vastaan avaimen, jolla voi käydä laitekaapilla. Samassa laitekaapissa saattoi olla useamman asiakkaan servereitä.

Asiassa oli ratkaistavana kysymys palveluun sovellettavasta myyntimaasäännöksestä. Korkein hallinto-oikeus katsoi, pyydettyään asiassa unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisun, ettei palvelukokonaisuudessa ollut kysymys arvonlisäverolain 27 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta eikä täytäntöönpanoasetuksen 282/2011 31 a artiklassa tarkoitetusta kiinteistöön liittyvästä palvelusta. Korkein hallinto-oikeus ei muuttanut hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta, jossa palvelukokonaisuus oli katsottu arvonlisäverolain 65 §:ssä säädetyn palvelun myyntimaan yleissäännöksen alaiseksi palveluksi.

KHO:2020:110

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments