KRIL: Yksityinen pysäköinninvalvontamaksu voitiin määrätä kun autossa ei ollut näkyvillä invatunnusta

2.10.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KRIL: Yleiset kulutuspalvelut. 

Kuluttajan ratkaisupyyntö koskee pysäköinninvalvontayhtiön 30.12.2022 antamaa 60 euron suuruista valvontamaksua. Kuluttajan auto oli tuolloin pysäköitynä yhtiön pysäköintialueelle Kuopiossa.

Lautakunnan ratkaisu

Kuluttajariitalautakunta ei suosita hyvitystä.

Kuluttajan vaatimukset perusteluineen

Kuluttaja vaatii valvontayhtiötä peruuttamaan hänelle 30.12.2022 antamansa 60 suuruisen valvontamaksun sekä siihen liittyvät perintäkulut.

Kuluttajalla on liikuntaesteisen pysäköintitunnus. Tunnuksen viimeinen voimassaoloaika on 11.2.2032. Koska kuluttaja ei halua pitää korttia koko ajan näkyvissä, hän unohti laittaa kortin esille näkyvälle paikalle. Pysäköinninvalvoja ei voinut nähdä korttia. Pysäköinninvalvoja kirjoitti valvontamaksun, vaikka kuluttaja sanoi, että hänellä oli liikuntaesteisen pysäköintitunnus.

Kun kuluttaja sai tilillepanolaskun, kuluttaja ilmoitti välittömästi valvontayhtiölle, että maksun syy, pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen, oli väärä.

Ratkaisun perustelut

Valvontamaksun perusteen arviointi

Maanomistaja voi määrätä, millä ehdoilla hänen maalleen saa pysäköidä. Auton alueelle pysäköivä henkilö hyväksyy alueen pysäköintiehdot pysäköidessään auton alueelle.

Alueen ehtojen mukaan pysäköinti alueella on maksullista, mutta liikkumisesteisten pysäköintitunnuksella alueella voi pysäköidä ilmaiseksi. Tällöin lupa tulee asettaa näkyvälle paikalle auton tuulilasille. Osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, ettei kuluttajan autossa ole ollut liikkumisesteisen pysäköintitunnusta näkyvällä paikalla tuulilasilla, eikä pysäköinnistä ollut maksettu pysäköintimaksua. Näin ollen lautakunta pitää näytettynä, että kuluttajan auto on ollut pysäköitynä alueella alueen ehtojen vastaisesti.

Koska luvassa ei ole kuluttajan auton rekisteritunnusta, ei sitä voida jälkeenpäin yhdistää kuluttajan autoon. Näin ollen lautakunta katsoo, ettei lupaa voida myöskään esittää tällä perusteella jälkeenpäin.

D/1987/34/2023

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments