Pantatun omaisuuden myynnin osalta pesähoitajan palkkiosta päätetään velkojainkokouksessa, palkkio veloitetaan pantinhaltijalta konkurssipesälle

7.8.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Konkurssiasiamies: Hyvä pesänhoitotapa – Pesänhoitopalkkion veloittaminen suoraan pantinhaltijalta ja laskutuksen sekä tilityksen käsittely velkojainkokouksessa

A oli määrätty X:n konkurssin pesänhoitajaksi. A oli myynyt konkurssipesän panttiomaisuutta, ja laskuttanut tästä pantinhoitopalkkion suoraan ulosmittausvelkojana toimineelta pankilta. Palkkiosta ei oltu päätetty velkojainkokouksessa, eikä se näin ollen ilmennyt myöskään konkurssipesän kirjanpidossa.

Asiassa sovellettavaksi tulee konkurssiasiain neuvottelukunnan antama pesänhoitajan palkkiota koskeva suositus nro. 13. Suosituksen kohdassa pantatun omaisuuden myynnistä käy ilmi menettelytavat, kuinka pesähoitajan palkkiosta päätetään velkojainkokouksessa ja se veloitetaan pantinhaltijalta konkurssipesälle. Konkurssipesän kirjanpidosta on pystyttävä tarkistamaan maksetut pesänhoitoa koskevat palkkiot.

Konkurssiasiamies katsoi A:n menettelyn olleen hyvän pesänhoitotavan vastaista A:n veloittaessa pesänhoitopalkkion suoraan pantinhaltijalta sekä laiminlyödessään sen käsittelyn velkojainkokouksessa. Huomiota kiinnitettiin myös A:n vastuuseen pesänhoitajana järjestää konkurssipesän kirjanpitoaineisto siten, että tapahtumien todentaminen jälkikäteen on vaivatta mahdollista.

KAM 2024 – 2

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments