Liikenneinsinöörin sanavapautta oli loukattu kun hän sai kirjallisen huomautuksen tunnin junaa kritisoivan twiittauksen johdosta

22.8.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Kantelija arvosteli Turun kaupungin maankäyttöjohtajan ratkaisua antaa hänelle kirjallinen huomautus. Kantelija työskentelee Turun kaupungilla työsuhteessa liikenneinsinöörinä liikennesuunnittelussa. Kantelija kertoi jakaneensa 17.4.2023 Twitterissä (nykyisin X) toisen henkilön blogikirjoituksen Turun tunnin junasta omilla saatesanoillaan:

”Lukemisen arvoinen blogi. Tunnin junaa ei kannattaisi rakentaa. Infrakeskeisten megasuunnitelmien sijaan pitäisi junaliikennettä Suomessa kehittää paljon  matkustajalähtöisemmin.”

Kantelija kertoi, että maankäyttöjohtaja kutsui hänet 26.4.2023 kuulemistilaisuuteen 4.5.2023 kirjallisen varoituksen antamiseksi, koska Tunnin juna on Turun kaupungin ykkösedunvalvontahanke ja kantelijan tulisi saman hallinnonalan työntekijänä pidättäytyä poikkeavien mielipiteiden ilmaisusta. Lopulta kuulemisen ja kirjallisen vastineen jälkeen kantelija sai kirjallisen huomautuksen ja hänen edellytetään jatkossa välttävän kaupungin tavoitteiden vastaista kommentointia. Kantelija katsoi,
että huomautus rajoittaa hänen sananvapauttaan. Johtopäätökseni on, että kantelijan julkaisema viesti on selvästi kuulunut hänen sananvapautensa piiriin eikä sananvapauteen puuttuminen ole ollut välttämätöntä tavoiteltuun päämäärään eli työnantajan tavoitteen edistämiseen nähden.

– – –

Maankäyttöjohtajan selvityksen mukaan kantelijalle annettiin kirjallinen huomautus Turun tunnin junaan liittyvän twiittauksen johdosta. Twiittauksessa kantelija otti kantaa, että Turun tunnin junaa ei kannattaisi rakentaa. Kantelija on työsopimussuhteessa kaupungin liikennesuunnitteluinsinöörinä ja tässä suhteessa hänellä on
lojaliteettivelvoite edistää kaupungin asettamia tavoitteita. Tämä hanke on kaupungin strateginen kärkihanke, jota kaupunki kaikessa edunvalvonnassaan pyrkii priorisoimaan. Myös kaupungin liikennesuunnittelun ja liikennesuunnitteluinsinöörien tulee omalta osaltaan edistää hanketta. Kantelija toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa kaupungin liikennesuunnitteluinsinöörinä ja tässä mielessä twiittaus voidaan nähdä myös kaupungin näkemyksenä eikä pelkästään hänen henkilökohtaisena mielipiteenään.
Maankäyttöjohtajan mukaan kantelijaa oli jo aikaisemmin jouduttu huomauttamaan toiminnasta sosiaalisessa mediassa. Hän oli mm. twiitannut tammikuussa 2023 liikennesuunnittelun resurssitilanteesta, josta kaupunkiympäristöjohtaja oli häntä huomauttanut. Lisäksi aiempi liikennesuunnittelupäällikkö oli käynyt hänen kanssaan keskustelua lojaliteettivelvollisuudesta työnantajaa kohtaan someviestinnässä. Maankäyttöjohtaja kertoi, että kantelussa tarkoitetun kirjoituksen perusteella ja ottaen huomioon muiden kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden viranhaltijoiden kantelijan kanssa käymät keskustelut toiminnasta sosiaalisessa mediassa hän kutsui kantelijan kuulemistilaisuuteen. Kuulemistilaisuus järjestettiin mahdollisen kirjallisen varoituksen antamista varten. Kuulemistilaisuus käytiin 4.5.2023 klo 12 ja sitä ennen kantelijalle oli annettu mahdollisuus kirjallisen selvityksen antamiseen ja tämän hän myös edellispäivänä jätti.

– – –

Apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja:

Katson, että kirjallisen huomautuksen antamisella on loukattu kantelijalle kuuluvaa perus- ja ihmisoikeutena turvattua sananvapautta ja menetelty Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan ja perustuslain 12 §:n vastaisesti. Olen moitearviossani kuitenkin ottanut huomioon sen, että alun perin kirjalliseen varoitukseen tähdännyt menettely oli lopulta päättynyt kantelijan kuulemisen jälkeen kirjalliseen huomautukseen, joka on työnjohdollisena toimenpiteenä lievä.

Päätöksen kirjallisesta huomautuksesta on tehnyt maankäyttöjohtaja, jonka tietoon saatan edellä kohdassa 3.6 esittämäni käsityksen. Tässä tarkoituksessa lähetän päätökseni hänelle tiedoksi.

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments