KHO: Ennakkoäänten vaalikuoria ei saa valmistavana toimenpiteenä leikata auki jo ääntenlaskentaa edeltävänä päivänä

23.1.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2024:8 Valtiolliset vaalit – Eduskuntavaalit – Ennakkoäänestys – Ääntenlaskenta – Vaalikuori – Äänestyslippu – Vaalikuorten auki leikkaaminen

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä annetut äänestysliput sisältäneet vaalikuoret oli niiden ollessa vaalipiirilautakunnan hallussa leikattu ääntenlaskentaa valmistavana toimenpiteenä auki vaalipäivää edeltävänä päivänä. Vaikka äänestyslippuja ei tuolloin ollut otettu pois vaalikuorista, korkein hallinto-oikeus katsoi menettelyn olleen vaalilain vastaisen, koska kuorten auki leikkaamisen ei voitu katsoa tapahtuneen välittömässä yhteydessä vaalipäivänä järjestettyyn vaalipiirilautakunnan kokoukseen, jossa ennakkoäänet laskettiin. Koska mainittu lainvastaisuus ei kuitenkaan ollut vaikuttanut tai ilmeisesti saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen vaalipiirissä, vaalien tulosta ei ollut oikaistava tai vaaleja vaalipiirissä määrättävä uusittaviksi.

KHO:2024:8

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments