Keskusrikospoliisi tutkii apulaisvaltakunnasyyttäjän määräyksestä Ukrainassa tehdyiksi epäiltyjä sotarikoksia

15.12.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt, että Suomessa toimitetaan esitutkinta, jossa selvitetään, onko täällä viranomaisten hallussa oleva Venäjän kansalainen syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa.

Tutkinnan kohteena ovat ennen nykyistä sotaa Itä-Ukrainassa olleen aseellisen konfliktin yhteydessä tehdyt, haavoittuneisiin tai antautuneisiin ukrainalaissotilaisiin kohdistuneet teot, joiden epäillään täyttävän sotarikoksen (rikoslain 11 luvun 5 ja 6 §) tunnusmerkistön.

Näitä rikoksia koskeva esitutkinta toimitetaan Suomessa, koska epäiltyä ei voida luovuttaa Ukrainaan ja kysymyksessä on ns. kansainvälistä rikosta koskeva asia, jossa Suomen viranomaiset ovat toimivaltaisia. Esitutkinnan aloittamista edeltäneet selvitykset on tehty tiiviissä yhteistyössä valtakunnansyyttäjän toimiston, keskusrikospoliisin ja Ukrainan viranomaisten kanssa. Esitutkinnan toimittaa Keskusrikospoliisi. 

Syyttäjälaitoksen tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments