Hyvän pesänhoitotavan mukaista ei ole antaa konkurssipesän realisointitoimeksiantoa pesänhoitajan läheiselle

31.3.2023 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Konkurssiasiamies: Hyvä pe­sän­hoi­to­ta­pa – Rea­li­soin­ti – Toi­mek­sian­non ul­kois­ta­mi­nen sukulaiselle

Pesänhoitaja oli ulkoistanut velallisyhtiön käyttöomaisuuden arvioinnin ja realisoinnin toiminimellä toimivalle lapselleen. Pesänhoitaja oli kertonut velkojainkokouksessa sukulaissuhteesta.
Pesänhoitajan myyntitoimet oli hyväksytty velkojainkokouksessa. Konkurssiasiamies katsoi, ettei ole hyvän pesänhoitotavan mukaista antaa konkurssipesän realisointitoimeksiantoa pesänhoitajan läheiselle, vaikka päätöksenteko toimeksiannosta tapahtuisi velkojainkokouksessa. Pesänhoitajan itsenäinen asema ja tehtävät konkurssipesässä edellyttävät, että velkojat voivat luottaa pesänhoitajan edistävän vain ja ainoastaan velkojakollektiivin etua. Luottamus vaarantuu, jos konkurssipesän toimeksiantoja ja maksuja osoitetaan pesänhoitajan läheisille. Kun toimeksianto on annettu pesänhoitajan lapsen hoidettavaksi, on ilmeistä, ettei pesänhoitaja kykene arvioimaan täysin objektiivisesti realisointitoimeksiantoa eikä sen taloudellisuutta ja tehokkuutta pesän näkökulmasta.

KAM 2023-2

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments