Poliisilaitos kielsi pienkeräyksen Elokapinan mielenosoituksessa pippurikaasua saaneiden asianomistajien oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi

8.12.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Helsingin poliisi on evännyt pienkeräyksen Elokapinan mielenosoittajilta lokakuussa 2020 laajaa julkista keskustelua herättäneeseen sumutustapaukseen liittyen. Elokapinan mielenosoittajat aikoivat kerätä rahaa oman edustuksensa järjestämiseen. Oikeusoppineiden mielestä Helsingin poliisin päätös rikkoo perus- ja ihmisoikeuksia.

Kolme yksitysihenkilöä teki pienkeräysilmoituksen 27.10.2022 järjestääkseen pienkeräyksen, jolla kattaisivat elokapinallisten asianajokulut huhtikuussa 2023 käräjäoikeudessa käsiteltävässä OC-sumutustapauksessa. Rikosasiassa on syytettynä seitsemän Helsingin poliisilaitoksen poliisia. Syytteet koskevat mielenosoituksen siirtämisen ja voimakeinojen käyttämisen yhteydessä tehdyiksi epäiltyjä virkavelvollisuuden rikkomisia ja pahoinpitelyjä. 

Helsingin poliisi kielsi pienkeräyksen järjestämisen 4.11.2022. Helsingin poliisilaitos on perustellut kieltävää päätöstä rahankeräyslain kuudennella pykälällä, joka kieltää rahankeräyksen järjestämisen selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi. Keräyslupaa hakeneet ovat valittaneet tapauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen 2.12.2022. He pyytävät hallinto-oikeutta kiirehtimään valituksen käsittelyä ja väliaikaisesti sallimaan pienkeräyksen, jotta asianomaiset pystyvät puolustamaan oikeuksiaan sumutustapauksen oikeuskäsittelyssä. 

Elokapinan tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments