EU:n oikeusministerit sitoutuneet saattamaan Venäjän sotarikolliset vastuuseen teoistaan

10.12.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

EU-maiden oikeusministerit osoittivat perjantaina 9.12.2022 yksimielisesti tukensa sille, että Venäjä saatetaan vastuuseen tekemistään rikoksista Ukrainaa vastaan käymässä hyökkäyssodassa. Oikeusministerit kokoontuivat EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa Brysselissä.

Oikeusministerit hyväksyivät kokouksessa rankaisemattomuuden torjuntaa koskevat päätelmät Venäjän rikoksista Ukrainaa vastaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että Venäjä tulee saada vastuuseen laittoman hyökkäyssodan seurauksista. Päätelmissä korostetaan vahvaa sitoutumista siihen, että Ukrainassa tapahtuneet vakavat kansainväliset rikokset tutkitaan, niistä nostetaan syytteet ja syylliset saatetaan tuomioistuimen eteen.

– Suomi antaa Ukrainalle täyden tukensa. Venäjä on aiheuttanut katastrofaalista tuhoa ja kärsimystä. Venäjä tulee saada vastuuseen teoistaan. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että EU ja laajempi kansainvälinen yhteisö etsivät oikeudellisesti kestäviä tapoja varmistaa, että Venäjä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingot. On myös erittäin tärkeää estää kaikki yritykset kiertää ja rikkoa Venäjää vastaan asetettuja pakotteita, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

EU on hyväksynyt ankaria pakotteita Venäjää vastaan. Komissio on Eurooppa-neuvoston pyynnöstä selvittänyt EU:n ja kansainvälisen oikeuden mukaisia vaihtoehtoja sille, miten pakotteiden nojalla jäädytettyjä varoja voitaisiin käyttää Ukrainan jälleenrakentamisen tukemiseen. Komissio antoi joulukuun alussa myös direktiiviehdotuksen, jolla varmistetaan pakotteiden täytäntöönpano kaikkialla EU:ssa ja kriminalisoidaan yhteisellä eurooppalaisella lainsäädännöllä pakotteiden rikkominen. 

Tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments