Alioikeuksissa annettiin yli 54 000 rikostuomiota vuonna 2021 – suurin kasvu oli seksuaalirikoksissa

23.9.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisessä oikeusasteessa annettiin 54 280 tuomiota vuonna 2021, 9 % enemmän kuin vuonna 2020. Suurin kasvu oli seksuaalirikoksissa. Vuonna 2021 niistä tuomittiin 17 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista annettujen tuomioiden määrä kasvoi 14 % edellisvuodesta. Henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista tuomittujen määrä on ollut kuitenkin yleisesti laskusuunnassa.

  • Vuonna 2021 ensimmäisessä oikeusasteessa annettiin 54 280 tuomiota, suurin osa liikennerikoksista (32 %) ja omaisuusrikoksista (29 %).
  • Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin 5 800, 20 % enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Käräjäoikeuksissa määrättiin yli 35 000 sakkorangaistusta. Rangaistusmääräyksellä sakkoon tuomittiin yli 33 000 kertaa, poliisin antamia sakkomääräyksiä oli 77 700.

Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin 5 800 vuonna 2021, 20 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä 16 oli elinkautisia vankeusrangaistuksia ja 720 tuomioita, joissa aiempi ehdoton vankeusrangaistus katsottiin riittäväksi seuraamukseksi. Kahdeksan vuoden tai sitä pitempiä määräaikaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin 96 kappaletta. Näistä 43 % oli tuomittu taposta, murhasta, surmasta tai lapsensurmasta ja 55 % huumausainerikoksista.

Kaikista ehdottomista vankeusrangaistuksista alle kolmen kuukauden mittaisia oli 43 %. Näistä 50 % oli seurausta liikennerikoksista, 28 % omaisuusrikoksista ja 7 % henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista. Keskimääräinen ehdoton vankeusrangaistus oli kestoltaan 11,6 kuukautta. Yhdistelmärangaistukseen tuomittiin vuonna 2021 kahdeksan henkilöä.

Ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomittiin 13 004 kertaa vuonna 2021, 11 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Ehdolliset vankeudet olivat kestoltaan keskimäärin 4,3 kuukautta. Noin 31 % ehdollisista vankeustuomioista oli seurausta törkeistä rattijuopumuksista. Toiseksi eniten ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomittiin pahoinpitelyistä ja huumausainerikoksista.

Enintään kuuden kuukauden ehdoton vankeusrangaistus voidaan tuomita valvontarangaistuksena. Vuonna 2021 ehdottomia vankeusrangaistuksia muunnettiin valvontarangaistukseksi 156 kertaa ja ne olivat kestoltaan keskimäärin 3,2 kuukautta.

Alle kahdeksan kuukauden pituinen ehdoton vankeusrangaistus voidaan tuomita yhdyskuntapalveluna, jos se ei ole seurausta kieltäytymisestä asevelvollisuudesta tai siviilipalveluksesta tai siviilipalvelusrikoksesta. Kaikista muuntokelpoisista ehdottomista vankeusrangaistuksista yhdyskuntapalveluksi muunnettiin 28 % vuonna 2021. Selvästi eniten yhdyskuntapalvelua käytettiin tuomittaessa törkeistä rattijuopumuksista. Keskimääräinen yhdyskuntapalvelun kesto oli 100 tuntia.

Tilastokeskuksen tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments