KHO uudisti vuosikirjaratkaisujensa rakennetta

22.5.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO on 19.5.2022 julkaissut ensimmäisen vuosikirjapäätöksen, jossa noudatetaan uudistettua perustelurakennetta. Ks. KHO:2022:56

Uudistetussa kirjoitustavfassa KHO:n ratkaisu alkaa asian lopputuloksella. Ratkaisun perusteluosa alkaa kappaleella, jossa esitetään asiaan liittyvä kysymyksenasettelu.

KHO:n presidentti kertoi uudistuksesta hallinto-oikeuspäivän puheessaan seuraavasti:

Päätösten rakennetta pohtineen projektiryhmän tavoitteenasetanta juontaa alkunsa jo KHO:n 100-vuotisjuhlatäysistunnon julkilausumasta. Työryhmän esitysten perusteella täysistunto on tällä viikolla päättänyt, että tulevan maaliskuun alusta istunnossa ratkaistavien vuosikirjapäätösten rakennetta muutetaan merkittävästi. Jatkossa näissä julkaistavissa, ennakkopäätöstyyppisissä ratkaisuissa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun lopputulos kirjoitetaan päätöksen ensimmäiselle sivulle. Tämän jälkeen kerrotaan asian tausta KHO:n sanoittamana ja selostetaan tiiviisti osapuolten vaatimukset, minkä jälkeen esitetään ratkaisun perustelut edeten kysymyksenasettelusta sovellettavien oikeusohjeiden kautta asian arviointiin ja johtopäätöksiin. Jatkossa näiden ratkaisujen kappaleet numeroidaan. Uudistuksen tarkoituksena on parantaa vuosikirjaratkaisujen oikeus- ja hallintokäytäntöä ohjaavaa vaikutusta siten, että ratkaisusta ilmenee tiiviisti, selkeästi ja vakuuttavasti, millä oikeudellisilla perusteilla ja minkä tosiasiaselvityksen perusteella asia on ratkaistu.

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments