EU:n oikeusalan tulostaulu 2022: Missä ovat suomalaiset riita-asiat?

22.5.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan komissio julkaisi 19.5.2022 EU:n oikeusalan tulostaulun 2022. Tässä vuotuisessa katsauksessa vertaillaan EU:n jäsenmaiden oikeusjärjestelmien tehokkuutta, laatua ja riippumattomuutta. Tulostaulu julkaistiin nyt jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna tulostaulu sisältää ensi kertaa myös tietoja covid-19-pandemian vaikutuksista oikeusjärjestelmien tehokkuuteen ja vammaisten oikeussuojan saatavuudesta. Tiedoissa painotetaan myös erityisesti liiketoiminnallista ulottuvuutta.

Arvoista ja avoimuudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Věra Jourová toteaa seuraavaa: ”EU:n oikeusalan tulostaulu antaa hyödyllistä tietoa eri maiden oikeusjärjestelmistä. Sen avulla voimme kiinnittää huomiota kaikkein tärkeimpään ja varmistaa, että oikeusvaltioperiaatetta noudatetaan kaikkialla EU:ssa. On huolestuttavaa, että noin puolessa EU-maista kansalaisten käsitys oikeuslaitoksen riippumattomuudesta on heikentynyt sitten viime vuoden. Kaikkien onkin ryhdyttävä toimiin, jotta luottamus oikeusjärjestelmään palautuu.”

Oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders lisää seuraavaa: ”EU:n oikeusalan tulostaulu julkaistiin nyt jo kymmenettä kertaa. Siitä on tullut alan yhteisön arvostama analyysiväline. Vuosikymmenessä tulostaulu on kehittynyt perustason yleiskatsauksesta laajaksi ja laadukkaaksi tietokokoelmaksi. Sen avulla voidaan määrittää oikeusjärjestelmien kehityskohteita ja ryhtyä toimiin riskien poistamiseksi. Objektiivisten ja luotettavien tietojen perusteella voimme edistää oikeusvaltioperiaatteen noudattamista ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta.”

Katsauksen mukaan Suomessa käsitellään tuomioistuimissa hämmästyttävän vähän riitaisia siviiliasioita:

Number of incoming civil and commercial litigious cases in 2012, 2018 – 2020

Tiedote

EU:n oikeusalan tulostaulu 2022

EU:n oikeusalan tulostaulu 2022: tietokooste

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments