Vapaa-ajalla kotonaan järjestystä ylläpitänyt poliisi ei käyttänyt julkista valtaa – syyte virkamiehen vastustamisesta hylättiin

23.2.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2022:10 Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen – Julkisen vallan käyttö – Poliisi – Poliisimiehen toimimisvelvollisuus

A oli huutanut asunnossaan tappouhkauksia poliisiksi tietämälleen naapurilleen B:lle. Tämän jälkeen A oli mennyt B:n asunnon ovelle, jolloin B oli avannut oven ja ottanut A:n hallintaotteeseen ja lähtenyt kuljettamaan tätä pois. A oli rimpuillut vastaan, ja B oli saanut vammoja. A:ta syytettiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Korkein oikeus katsoi, että vapaa-aikaansa viettämässä ollut poliisimies B ei ollut suorittanut julkisen vallan käyttöä sisältävää virkatointa. B:n menettelyä vastustanut A ei ollut syyllistynyt virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

… poliisimiehen vapaa-aikaan ulottuva velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin koskee vain kiireellisiä ja välttämättömiä toimia vakavissa vaara- tai rikostilanteissa. Muunlaisissa tilanteissa vapaa-ajalla olevalla poliisimiehellä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin henkilöillä.

KKO:2022:10

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments