Tuomioistuin ei voi ilman vaatimusta vangita pelkällä ”syytä epäillä”-perusteella, kun vangitsemista oli vaadittu ”todennäköisin syin”

14.2.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2022:4 Pakkokeino – Vangitseminen – Oikeudenkäyntimenettely

Käräjäoikeus oli määrännyt A:n vangittavaksi epäiltynä todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeus katsoi, että rikosepäilylle ei ollut pakkokeinolain 2 luvun 11 §:n 1 momentissa edellytettyjä todennäköisiä syitä. Hovioikeus kuitenkin määräsi A:n vangittavaksi pykälän 2 momentin nojalla.

Vangitsemista ei ollut vaadittu pakkokeinolain 2 luvun 11 §:n 2 momentin nojalla, eikä asiassa ollut vedottu siihen, että odotettavissa olisi lisäselvitystä, jonka vuoksi vangitseminen olisi erittäin tärkeää. Hovioikeus ei olisi saanut oma-aloitteisesti ottaa tutkittavakseen lisäselvitykseen liittyvän vangitsemisen edellytyksiä. (Ään.)

KKO:2022:4

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments