Lääkeaineen salakuljetuksesta voitiin tuomita, vaikka syytteessä ei mainittu teon jääneen yritykseksi tullin takavarikoitua aineen

15.9.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hel­HO:2021:7 Salakuljetus – Syyte – syytesidonnaisuus – Lääkeaine

Kysymys salakuljetuksen tunnusmerkistötekijän ”tuo maahan” tulkinnasta ja salakuljetusrikoksen täyttymisestä.

Hovioikeus toteaa, että syytteen teonkuvauksessa on mainittu lääkeaineen luvaton maahan tuominen eli kuvattu yleiskielisesti se historiallinen tapahtumainkulku, joka on olennainen salakuljetusta koskevan rangaistussäännöksen soveltamisen kannalta riippumatta siitä, onko tekoa lopulta arvioitava täyttyneenä maahantuontina tai sen yrittämisenä. Yleiskielisesti ilmaistu maahan eli Suomeen tuominen on toisin sanoen kattanut teonkuvauksessa sekä salakuljetussäännöksen tarkoittaman maahan tuomisen että sen yrityksen. Merkitystä ei tässä suhteessa ole sillä, että syyttäjä on ollut teon oikeudellista arviointia koskevissa lausumissaan toisella kannalla sovellettavan rangaistussäännöksen tulkinnasta kuin hovioikeus perusteluissaan edellä.

Hel­HO:2021:7

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments