Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä lähes tuhat asiakasta

21.7.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Auttamisjärjestelmän kokonaisasiakasmäärä on 30.6.2021 korkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Auttamisjärjestelmän 992 asiakkaasta 770 on mahdollisia ihmiskaupan uhreja ja 222 heidän alaikäisiä lapsiaan.

Asiakasmäärät ovat enemmän kuin kolminkertaistuneet viime vuosien aikana. Vuosi sitten palveluiden piirissä oli kesäkuun lopussa 804 henkilöä, 30.6.2019 vastaava luku oli 587, 30.6.2018 se oli 379 ja 30.6.2017 vain 269. 

Vuoden 2021 alkupuoliskolla auttamisjärjestelmään on otettu 109 uutta asiakasta. Heistä 45 oli joutunut ihmiskauppaan viittaaviin olosuhteisiin Suomessa ja 64 Suomen ulkopuolella. 

Suomessa hyväksikäytetyt asiakkaat olivat joutuneet pakkotyöhön, seksiorjuuteen tai prostituutiossa hyväksikäyttämiseen viittaavaan tilanteeseen, pakkoavioliittoon tai hyväksikäytetyksi rikollisessa toiminnassa. 

Pakkotyöhön joutuneet asiakkaat työskentelivät erityisesti siivous- ja ravintola-alalla, mutta hyväksikäyttöä esiintyi myös muilla manuaalisen työn aloilla. 

Suomessa mahdollisesti ihmiskaupan uhriksi joutunut ihminen ohjautuu auttamisjärjestelmään useimmiten oman yhteydenottonsa perusteella tai Rikosuhripäivystyksen ohjaamana. Ulkomailla uhriksi joutuneen ihmisen ohjaa avun piiriin useimmiten Maahanmuuttovirasto.

Nämä tiedot käyvät ilmi Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tuoreesta puolivuotiskatsauksesta

Tiedote: Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä lähes tuhat asiakasta

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments