Rikosuhrimaksulain valituskielto jätettiin soveltamata perustuslain vastaisena

4.6.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2021:42 Perustuslaki – Perustuslain etusija – Muutoksenhaku – Muutoksenhakuoikeus – Rikosuhrimaksu

Vastaaja valitti hovioikeuteen käräjäoikeuden määräämästä rikosuhrimaksusta. Hovioikeus katsoi, että rikosuhrimaksusta ei voinut rikosuhrimaksulain 5 §:n mukaan hakea muutosta, kun valittaja ei ollut hakenut muutosta myös pääasiaan. Hovioikeus jätti tämän vuoksi valituksen tutkimatta.

Korkein oikeus katsoi, että vastaajalla oli oikeus valittaa erikseen hänelle virheellisin perustein määrätystä rikosuhrimaksusta ja jätti perustuslain 106 §:n nojalla soveltamatta muutoksenhaun rajoittamista koskevan rikosuhrimaksulain säännöksen.

KKO:2021:42

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments