EUT: Ajokelvotonkin ajoneuvo pitää liikennevakuuttaa, jos sitä ei ole virallisesti poistettu liikennekäytöstä

5.5.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Liikennevakuutussopimuksen tekeminen on pakollista, kun kyseinen ajoneuvo on rekisteröity jäsenvaltiossa ja sitä ei ole virallisesti poistettu liikennekäytöstä

Tällaista velvollisuutta ei voida sulkea pois pelkästään sen vuoksi, että rekisteröity ajoneuvo on kyseisenä ajankohtana ajokelvoton teknisen kuntonsa vuoksi

Powiat Ostrowskista (Ostrówin piirikunta, Puola), puolalaisesta paikallishallinnon yksiköstä, tuli menettämistä koskevan tuomioistuinratkaisun nojalla 7.2.2018 Puolassa rekisteröidyn ajoneuvon omistaja. Tämän ratkaisun tiedoksiantamisen 20.4.2018 jälkeen piirikunta vakuutti ajoneuvon seuraavasta hallinnon aukiolopäivästä eli maanantaista 23.4.2018 alkaen.

Ajoneuvon huonon teknisen kunnon vuoksi Powiat Ostrowskipäätti lähettää sen romutettavaksi. Romuttamon antaman romutustodistuksen perusteella ajoneuvo poistettiin rekisteristä 22.6.2018.

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (vakuutusalan vakuusrahasto, Puola) asetti 10.7.2018 Powiat Ostrowskille 4 200 Puolan zlotyn (PLN) (n. 933 euroa) suuruisen seuraamusmaksun, koska tämä ei ollut noudattanut velvollisuuttaan tehdä tämän ajoneuvon liikennevakuutussopimusta ajanjaksolla 7.2.–22.4.2018.

Powiat Ostrowskinosti Sąd Rejonowy w Ostrowie Wielkopolskimissa (Ostrów Wielkopolskin piirioikeus, Puola) kanteen sen toteamiseksi, ettei sillä ollut velvollisuutta vakuuttaa ajoneuvoa riidanalaisena ajanjaksona.

Tämä tuomioistuin kysyi unionin tuomioistuimelta velvollisuudesta ottaa liikennevakuutus ajoneuvolle, joka on rekisteröity jäsenvaltiossa, joka on pysäköitynä yksityisalueelle, joka on ajokelvoton teknisen kuntonsa vuoksi ja joka on tarkoitus romuttaa omistajansa valinnan mukaisesti.

Unionin tuomioistuin on todennut tämänpäiväisessä tuomiossaan, että moottoriajoneuvon liikennevakuutussopimuksen tekeminen on pakollista, kun kyseinen ajoneuvo on rekisteröity jäsenvaltiossa, mikäli tätä ajoneuvoa ei ole virallisesti poistettu liikennekäytöstä sovellettavan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Tiedotteet: fi sv

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments