Asianajajaliitto käynnistää asianajoalan työhyvinvointikampanjan

11.5.2021 | Tiedotteet

Kaikilla asianajotoimistoissa on #oikeusjaksaa

Asianajoalan työntekijöiden ympäripyöreät työtunnit ja uupumisriski ovat herättäneet viime päivinä huolta ja keskustelua niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassa. Jaksamisongelma on näkynyt alalla jo pitkään. Asianajajaliitto tunnistaa asianajotyöhön liittyvät haasteet ja työhön liittyvän ylikuormituksen ja käynnistää tänään viestinnällisen työhyvinvointikampanjan nimeltään Oikeus jaksaa, johon kaikki asianajotoimistot voivat halutessaan tulla mukaan. 

Monissa asianajotoimistoissa on tehty pitkäjänteistä työtä työn ja vapaa-ajan paremman tasapainon löytämiseksi. Asianajajan työ on mielenkiintoista, antoisaa, positiivisesti haastavaa, väliin vaikeaa ja ajoittain myös kuormittavaa. Koska tarkempaa tietoa asianajajien jaksamisesta kuitenkin tarvitaan, Asianajajaliitto osallistuu yhteispohjoismaiseen tutkimukseen, jossa selvitetään asianajotoimistoissa työskentelevien hyvinvointia ja työjärjestelyjä. Tavoitteena on päästä konkreettisesti käsiksi niihin käytäntöihin ja syihin, jotka aiheuttavat liikaa kuormitusta ja joihin puuttumalla päästään valtakunnallisesti kohti vastuullisempaa työkulttuuria. 

Tänään käynnistyvässä Oikeus jaksaa -kampanjassa Asianajajaliitto kannustaa kaikkia asianajotoimistoja huolehtimaan toimiston työntekijöiden työnhyvinvoinnista. Mukana ovat jo Asianajajaliiton hallituksen jäsenten toimistot. Kampanjaan voi osallistua sitoutumalla työskentelyssään julkisesti seuraaviin periaatteisiin:

  1. Kuuntelemme henkilöstöämme ja mahdolliset työnjohtoon / työajan seuraamiseen liittyvät puutteet selvitetään ja korjataan.
  2. Tarkastelemme henkilöstöresursointia ja toimeksiantojen jakautumista säännöllisesti. Puutumme ylilyönteihin tarvittaessa työsuojelullisin keinoin, ja mahdollinen henkilöstön tekemä ylityö kompensoidaan palkkana tai vapaana.
  3. Hyvinvoiva työntekijä on asianajotoimiston asiakkaan etu. Teetämme säännöllisesti työhyvinvointikyselyn, ja osallistamme työyhteisömme jäsenet miettimään ratkaisuja paremman työkulttuurin eteen sekä kehitämme toimistomme keskustelukulttuuria entistä avoimemmaksi.

Asianajajaliitto ei ole asianajajien työmarkkina- tai edunvalvontajärjestö vaan julkisoikeudellinen yhteisö. Se haluaa kampanjan avulla kuitenkin herätellä asianajoalan työprosesseihin ja jaksamiseen liittyvää tärkeää keskustelua sekä toivottaa samalla tervetulleeksi kaikki ideat, jotka vievät työkulttuuria eteenpäin.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju, p. 050 599 3503, hanna.raiha-mantyharju@tempolaw.fi 
Pääsihteeri Niko Jakobsson, p. 050 341 4593, niko.jakobsson@asianajajaliitto.fi 

 

Tutustu kampanjasivuumme tästä