Iltalehdellä ei ollut oikeutta julkaista Instagramissa 24 tuntia nähtävänä ollutta valokuvaa

27.4.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Markkinaoikeus: A > Alma Media Suomi Oy
tekijänoikeus – lehdistön lainausoikeus – päiväntapatuma – yleisölle välittäminen – hyvitys

4.3. Johtopäätökset tekijänoikeuden rajoitussäännöksen soveltamisesta

41. Markkinaoikeus toteaa, että vastaajalla ei ole vetoamansa tekijänoikeuslain 2 luvun tekijänoikeuden rajoitussäännöksen perusteella ollut oikeutta julkaista kantajan Instagram-tilin Stories-osiossa julkaisemasta valokuvasta ottamaansa kuvankaappausta Iltalehden verkkosivuilla artikkelissa, jonka otsikko on ”A:lta velmuileva kuva – ’kuuma minttu’”. Kantaja ei ole myöskään antanut vastaajalle lupaa tähän menettelyyn.

42. Markkinaoikeus katsoo edellä mainituilla perusteilla asiassa näytetyksi sen, että vastaaja on loukannut kantajan valokuvaajan yksinoikeutta valmistamalla valokuvasta kappaleen ja saattamalla sen yleisön saataviin. Kantajan vahvistusvaatimus 1 on näin ollen hyväksyttävä tuomiolauselmasta ilmenevässä muodossa. Asiassa on seuraavaksi arvioitava vastaajan menettelyn kieltämistä, hyvityksen ja tarvittaessa vahingonkorvauksen edellytyksiä sekä tuomion julkistamisesta aiheutuvien kustannusten korvaamisen edellytyksiä.

– – –

Markkinaoikeus velvoittaa Alma Media Suomi Oy:n suorittamaan A:lle tekijänoikeuslain 57 §:n 1 momentin mukaisena hyvityksenä 5.000 euroa viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut markkinaoikeuden tuomion antamisesta.

Markkinaoikeus velvoittaa Alma Media Suomi Oy:n korvaamaan A:n oikeudenkäyntikulut 65.000 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskoroa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut markkinaoikeuden tuomion antamisesta.

MAO:126/​21

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments