Kauppaedustajan lojaliteettivelvollisuuden vastainen toiminta alensi huomattavasti edustajalle maksettavaa hyvitystä edustussopimuksen päättämisestä

17.12.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2020:96 Kauppaedustaja – Lojaliteettivelvollisuus – Hyvitys

Päämies oli irtisanonut kauppaedustussopimuksen. Kauppaedustaja oli pian edustussopimuksen päättymisen jälkeen esitellyt oman, päämiehen tuotteen kanssa kilpailevan koneensa, jonka kauppaedustaja oli kehittänyt ja valmistanut sopimussuhteen aikana ja jossa oli käytetty päämiehen hyödyllisyysmalleilla suojattuja teknisiä ratkaisuja.

Korkein oikeus katsoi, että kauppaedustaja oli omaa, päämiehen kanssa kilpailevaa toimintaansa valmistellessaan menetellyt sopimussuhteessa lojaliteettivelvollisuutensa vastaisesti. Kauppaedustajan lojaliteettivelvollisuuden vastaisen menettelyn sekä päämiehen liikevaihdon alentumisen perusteella kauppaedustajalle edustussopimuksen lakkaamisen jälkeen maksettavan hyvityksen kohtuulliseksi määräksi katsottiin vain osa hyvityksen laskennallisesta määrästä.

KKO:2020:96

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments