Kuluttajaluottojen enimmäiskoron ja markkinoinnin väliaikaisiin rajoituksiin esitetään jatkoa

27.11.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hallitus esittää jatkoa väliaikaiseen lakiin, jolla tiettyjen kuluttajaluottojen enimmäiskorko on rajoitettu 10 prosenttiin ja luottojen ja luotonvälityspalvelujen suoramarkkinointi on pääosin kielletty. Korkokattosääntelyn tehokkuuden varmistamiseksi myöskään luotosta perittäviä maksuja ei saisi korottaa lain voimassaoloaikana. Rajoitusten voimassaoloa on tarkoitus jatkaa ensi vuoden syyskuun loppuun asti.

Tarkoituksena on helpottaa koronavirustilanteen takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden kuluttajien asemaa sekä vähentää velkaongelmia. 

Ehdotuksen mukaan tilapäistä korkokattoa sovellettaisiin lain voimaantulon jälkeen tehtäviin kuluttajaluottosopimuksiin sekä ennen lain voimaantuloa tehtyihin jatkuvaa luottoa koskeviin sopimuksiin, kun nostoja tehdään lain voimassaoloaikana. Tilapäinen korkokatto ei siis koskisi ennen lain voimaantuloa nostettuja luottoja. Näin ollen korkokatto ei koskisi myöskään viime heinäkuussa voimaan tulleen väliaikaisen lain aikana nostettuja luottoa, vaikka sitä olisi vuodenvaihteen jälkeen vielä maksamatta. 

Lain voimassaolon päättymisen jälkeen sen soveltamisalaan kuuluvalle luotolle perittävä korko määräytyisi luottosopimuksen mukaan. Jotta tilapäistä korkokattoa ei käytetä harhaanjohtavasti markkinointikeinona, mainonnassa tulisi antaa varoitus koron nousemisesta lain voimassaolon päättymisen jälkeen.

Kuluttajaluottojen enimmäiskoron ja markkinoinnin väliaikaisiin rajoituksiin esitetään jatkoa

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments