Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin Sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteena

17.11.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Oikeusministeriössä on vireillä hanke, jonka mukaan rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta.

Hankkeen tavoitteena on korostaa sellaisten tekojen moitittavuutta, joiden vaikuttimena on sukupuoleen perustuva viha. Joissakin erityistilanteissa henkilön sukupuoli voi olla rikollisen teon ainoa tai voimakkain syy. Sukupuoleen kohdistuvaa vihaa on perusteltua arvioida lainsäädännössä. Hankkeessa sukupuoli lisätään rikoslain 39/1889 6 luvun 5 §:n mukaiseksi rangaistuksen koventamisperusteeksi.  

Rikoslaki on luonteeltaan sukupuolineutraali laki, eikä miesten ja naisten asettamiseen eri asemaan mainitussa laissa ole perusteita. Rikos on lähtökohtaisesti yhtä moitittava riippumatta siitä, kohdistuuko se mieheen tai naiseen. Käytännössä naiset ovat miehiä useammin sellaisen häirinnän, uhkailun tai yksityisyyttä loukkaavien tekojen kohteena.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin Sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteena

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments