CPT tarkastaa Suomen suljettuja laitoksia

7.9.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan neuvoston kidutuksen ja muun huonon kohtelun vastainen komitea CPT tekee tarkastuskäynnin Suomen suljettuihin laitoksiin 7.–18. syyskuuta. Komitean tehtävänä on suojella vapautensa menettäneitä henkilöitä epäinhimilliseltä tai halventavalta kohtelulta. Kyseessä on kuudes määräaikainen tarkastus Suomessa.

Komitea tekee tarkastuskäyntejä esimerkiksi vankiloihin, poliisin säilytystiloihin, ulkomaalaisten säilöönottotiloihin ja psykiatrisiin sairaaloihin. Tarkoituksena on tutkia laitoksiin suljettujen henkilöiden kohtelua ja esittää tarvittaessa parannusehdotuksia.

Tämänkertaisella käynnillä tarkastuskohteina ovat Turun vankila, poliisilaitoksia Turussa ja pääkaupunkiseudulla, ulkomaalaisten säilöönottokeskus Helsingin Metsälässä sekä Sippolan koulukoti Kouvolassa. Komitea voi vierailunsa aikana käydä ennalta ilmoittamatta myös muissa suljetuissa laitoksissa.

Käyntinsä päätteeksi komitea kertoo alustavat havaintonsa oikeusministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön johdolle. Noin kuuden kuukauden kuluttua käynnistä valmistuu varsinainen tarkastuskertomus, jossa voidaan esittää jäsenvaltiolle suosituksia ja huomautuksia tai pyytää lisäselvityksiä. Puoli vuotta tämän jälkeen Suomen on annettava selvitys toimista, joihin suositusten johdosta on ryhdytty.

Suomi on päättänyt, että komitean alustavat havainnot, tarkastuskertomus ja siihen annettavat Suomen vastaukset ovat julkisia.

Edellisen tarkastuskäyntinsä Suomeen komitea teki vuonna 2014.

CPT tarkastaa Suomen suljettuja laitoksia

 

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments