Avoliittolain hyvityssäännöstä tulkittava siten, että soveltaminen vastaa perusteettoman edun palautusta koskevia tulkintoja. Avopuolisot vastaavat jakajan palkkiosta henkilökohtaisilla varoillaan.

11.9.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2020:65 Avoliitto – Omaisuuden erottelu – Hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta – Sovittelu – Pesänjakajan palkkio

 
Avopuoliso B oli ostanut puoliosuuden kiinteistöstä, josta avopuoliso A ennestään omisti puolet ja jolla sijaitsevassa omakotitalossa avopuolisot asuivat. A ja B olivat yhdessä ottaneet pankkilainan, joka pääosin oli käytetty B:n ostaman kiinteistöosuuden kauppahinnan maksamiseen ja talon korjauskuluihin. Siltä osin kuin A oli maksanut B:n hyväksi käytettyä lainaosuutta, avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain 8 §:ssä tarkoitetun hyvityksen maksamisen edellytysten katsottiin täyttyvän ja B velvoitettiin suorittamaan hyvitystä A:lle. Kysymys myös hyvityksen sovittelun edellytyksistä sekä pesänjakajan palkkiosta.
 

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments