Ehdotus lausunnolle: sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi

11.8.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Oikeusministeriössä on valmisteltu rikoslain muutosesitys, jonka mukaan rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta.

Rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteisiin lisättäisiin maininta rikoksen tekemisestä uhrin sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta. Lisäksi oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskeviin säännöksiin lisättäisiin sukupuoleen perustuva vaikutin, kun kyseessä on törkeä kunnianloukkaus tai laiton uhkaus taikka julkinen kehottaminen näihin rikoksiin.

Tavoitteena on korostaa sellaisten tekojen moitittavuutta, joiden vaikuttimena on sukupuoleen perustuva viha. Rangaistuksen koventamisperusteissa mainittuja vihamotiiveja ovat tällä hetkellä muiden muassa etninen syntyperä, seksuaalinen suuntautuneisuus ja vammaisuus. Uhrin sukupuoleen liittyvän vaikuttimen lisäämisestä rangaistuksen koventamisperusteeksi on sovittu hallitusohjelmassa.

Lakiluonnos on lausuntokierroksella. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta.

Ehdotus lausunnolle: sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments