Oikeusministerin vastaus kysymykseen rikoksen uhrin korvauksen etusijasta verohallinnon saataviin nähden
8.6.2020 | OikeusuutisetKansanedustaja Eva Biaudet kysyi valtioneuvostolta onko asiallista, että valtion saatavat ulosmitataan rikoksentekijältä käytännössä ennen kun rikosprerusteinen vahingonkorvays on täytäntönpantavissa.
Biaudet perusteli kysymystään näin:
– – –
Mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy varmistaakseen, että vakavan rikoksen uhrille määrättävät korvaukset myös maksetaan tätä varten vakuustakavarikkoon otetusta summasta asianomistajalle?
Oikeusministeri Henriksson vastasi:
“Ulosottomenettelyssä velkoja ei saa etusijaa suhteessa muihin ulosottovelkojiin esimerkiksi sillä perusteella, että hänen saatavansa on vanhin tai että hän on ensimmäisenä hakenut ulosottoa tai saanut saatavastaan ulosottoperusteen. Velkojalle ei myöskään muodostu etuoikeutta saada suoritus saatavalleen jostakin tietystä velallisen omaisuudesta sillä perusteella, että hän on osoittanut ulosottomiehelle sanotun omaisuuden ulosmitattavaksi. Ulosmittauksessa noudatetaan velkojien maksunsaantijärjestyksestä annettua lakia (1578/1992). Sen keskeisenä periaatteena on velkojien yhtäläinen maksunsaantioikeus. Etusija on vain harvoilla tarkasti rajatuilla saatavilla, kuten vakuusoikeuksien haltijoilla ja lapsen elatusapusaatavalla, jolla on kiinteä yhteys lapsen perustoimeentuloon. Rikoksen uhrille maksettavat korvaukset tai muut vahingonkorvaussaatavat eivät ole etuoikeutettuja suhteessa muihin saataviin. Edellä mainituista syistä rikoksen uhrin asemaa on perusteltua pyrkiä ensisijaisesti parantamaan muulla tavoin kuin esimerkiksi säätämällä vakuustakavarikon tuottamasta etuoikeudesta. Luonnolliselle henkilölle rikoksella aiheutettu vahinko korvataan valtion varoista rikosvahinkolain (1204/2005) mukaisesti. Korvausta on mahdollista saada muun muassa henkilövahingon ja kärsimyksen johdosta. Tämän hallituskauden aikana selvitetään rikosvahinkolain muutostarpeet. Asiaa koskevan arviomuistion laatiminen on tarkoitus käynnistää oikeusministeriössä tänä vuonna. Rikoksen uhrin asemaa parannetaan myös monilla muilla tavoilla, kuten turvaamalla rikoksen uhrille parempi tuki. Myös ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman valmistelussa on syytä kiinnittää huomiota ihmiskaupan uhreille maksettaviin korvauksiin.”
Kysymys: KK 367/2020 vp – Kirjallinen kysymys
Vastaus: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_367+2020.pdf