Asianajajapäivän 2024 puhujat

 

Aamupäivän ohjelma – oikeusvaltio ihmisyyden ytimessä

 

 

Olga Dibrova

Olga Dibrova

Ambassador of Ukraine to Finland

Olga Dibrova is the Ambassador of Ukraine to Finland and Iceland since 2020. She is a professional diplomat with over 20 years of experience in the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine. She covered relations of Ukraine with Türkiye, South Caucasus, and Eastern European countries, as well as the EU integration of Ukraine. Before coming to Finland Olga Dibrova served as Director-General for State Protocol.

 

Antti Häkkänen

Antti Häkkänen

Puolustusministeri

Antti Häkkänen on toiminut puolustusministerinä Petteri Orpon hallituksessa 20.6.2023 lähtien. Mäntyharjulla vuonna 1985 syntynyt Häkkänen valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 2014 Helsingin yliopistosta. Hän on ollut Kokoomuksen kansanedustajana Kaakkois-Suomen vaalipiiristä yhtäjaksoisesti vuodesta 2015 lähtien. Mäntyharjun kunnanvaltuuston jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2009. Aikaisemmin Häkkänen toimi oikeusministerinä Juha Sipilän hallituksessa 5.5.2017–5.6.2019. Eduskunnassa hän on toiminut muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana 9.9.2022–4.4.2023 sekä jäsenenä valtiovarainvaliokunnassa, sivistysvaliokunnassa, perustuslakivaliokunnassa ja hallintovaliokunnassa.

 

Martti Koskenniemi

Martti Koskenniemi

OTT, akateemikko, professori, Helsingin yliopisto

Martti Koskenniemi (s. 1953) on akateemikko ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Helsingin yliopistossa. Hän aloitti uransa diplomaattina ja on sittemmin toiminut muun muassa YK:n Kansainvälisen oikeuden toimikunnan (International Law Commission) jäsenenä sekä Aasian kehityspankin hallinnollisen tuomioistuimen tuomarina. Hän on British Academy’n fellow ja jäsen American Academy of Arts and Sciences’ssa. Hänen pääteoksiaan ovat From Apology to Utopia; The Structure of International Legal Argument (1989/2005), The Gentle Civilizer of Nations: The Rise and Fall of International Law 1870–1960 (2001) and To the Uttermost Parts of the Earth: Legal Imagination and International Power (2021).

 

 

Jussi-Pekka Rantanen

Jussi-Pekka Rantanen

Toimittaja, Yle

Jussi-Pekka Rantanen toimii Asianajajapäivän aamupäivän ohjelman juontajana. Hän on Yleisradion toimittaja, joka toimii Ylen TV-uutisten juontajana ja tuottajana. Rantanen on toiminut uutisjuontajana vuodesta 2007 alkaen. Ennen sitä hän työskenteli Ylellä muissa tehtävissä, muun muassa Ylen aamu-tv:ssä.

X (ent. Twitter)

 

 

Maria Ritola

Maria Ritola

Perustaja, Iris.ai

Maria Ritola on suomalainen yrittäjä ja työn tulevaisuuteen perehtynyt teknologiavaikuttaja. Hän on perustajajäsen teknologiayritys Iris.ai:ssa, joka rakentaa tekoälypohjaisia sovelluksia tutkijoille. Iris.ai on palkittu maailmalla useita kertoja ja se on mm. AI XPrize -finalisti. Maria on käynyt Piilaakson tulevaisuuskoulu Singularity Universityn ja hänet on valittu Vuoden Nuoreksi Menestyjäksi ja vaikutusvaltaisten teknologianaisten joukkoon Pohjoismaissa. Maria keskustelee säännöllisesti Ylen Aamun Jälkidigi-ohjelmassa teknologian ilmiöistä.

 

Hanna Räihä-Mäntyharju

Hanna Räihä-Mäntyharju

Asianajajaliiton puheenjohtaja, asianajaja, VT, osakas, Asianajotoimisto Tempo Oy

Hanna Räihä-Mäntyharju on työskennellyt asianajotoimistossa lukioikäisestä alkaen ja tehnyt kaikkea juoksutytöstä johtajaan. Mikään asianajotoimistossa tehtävä työ ei ole hänelle vierasta. Hän on toiminut asianajajana kolmella eri paikkakunnalla ja erikokoisissa toimistoissa. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on ollut osakkaana Asianajotoimisto Tempo Oy:ssä Tampereella. Tempolaisia on yhteensä 13 kappaletta. Hanna on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen. Hän on toiminut Suomen Asianajajaliiton puheenjohtajana kesäkuusta 2020 alkaen.

X (ent. Twitter), LinkedIn

 

 

Siirry Asianajajapäivän ohjelmasivulle 

 

Rikosoikeus – velallisen rikokset ja maksukyvyttömyys

 

Lasse Lievonen

Lasse Lievonen

Asianajaja, Asianajotoimisto Freda Partners Oy

Lasse Lievonen on toiminut viimeiset kuusi vuotta yrittäjänä asianajoalalla, ja sitä ennen juristina ja opiskelijaharjoittelijana useammassa toimistossa. Lassen asianajopraktiikka keskittyy nykyään oikeudenkäynneissä avustamiseen, etenkin rikosasioissa puolustamiseen.

LinkedIn

 

Terhi Maijala

Terhi Maijala

OTL, VT, konkurssiasiamies, Konkurssiasiamiehen toimisto

Terhi Maijala toimii konkurssiasiamiehenä. Aiemmin hän toimi PRH:n Yritykset ja yhteisöt -tulosalueen oikeudellisen yksikön päällikkönä. Sitä ennen Terhi on toiminut osastopäällikkönä ja yritysten vastuuriskien asiantuntijana vakuutusalalla, asianajajana ja Suomen Kiinteistöliitossa neuvontalakimiehenä.

X (ent. Twitter), LinkedIn

 

Mari Mattila

Mari Mattila

OTK, VT, valtionsyyttäjä, valtakunnansyyttäjän toimisto

Mari Mattila valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 2005. Hän on auskultoinut Lohjan käräjäoikeudessa 2006–2007 ja toiminut lisäksi vakuutusoikeuden esittelijänä. Marin syyttäjän ura alkoi apulaissyyttäjänä 2008 Helsingin syyttäjänvirastossa. Hän on erikoistunut talouselämän sektorille. Mari on toiminut valtionsyyttäjänä valtakunnansyyttäjän toimistossa vuodesta 2022 lähtien.

X (ent. Twitter)

 

 

Janne Vuorilahti

Janne Vuorilahti

Asianajaja, varatuomari, Asianajotoimisto Tempo Oy

Janne Vuorilahti on toiminut asianajajana vuodesta 1996 lähtien. Hän on ollut Asianajotoimisto Tempo Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2011 lähtien. Asianajajan tehtävissä hänen yksi päätoimiala on noin 20 vuoden ajan ollut insolvenssioikeus. Janne on uransa aikana hoitanut satoja konkurssipesiä sekä avustanut päämiehiä konkurssipesiin liittyvissä muissa asioissa.

 

 

Siirry Asianajajapäivän ohjelmasivulle 

 

Maailmantilan ajankohtaiskatsaus

 

Anette Alén

Anette Alén

OTT, VT, VTK, professori, Helsingin yliopisto

Anette Alén toimii oikeustieteellisen tiedekunnan varadekaanina sekä siviili- ja kauppaoikeuden professorina. Hän on työskennellyt tutkijana vuodesta 2007, minkä lisäksi hänellä on kokemusta tuomioistuintyöskentelystä mm. markkinaoikeudesta. Anetten tutkimus sijoittuu pääosin teknologia- ja viestintäoikeuden alueelle. Erityisen tutkimuksellisen kiinnostuksen kohteina ovat olleet esimerkiksi tekijänoikeudelliset ja tietosuojaan liittyvät kysymykset digitaalisessa ympäristössä. Anette työskentelee myös tieteellisten julkaisujen (LM, JFT) toimituksessa sekä erilaisissa alansa luottamustehtävissä.

LinkedIn

 

Minna Kuusisto

Minna Kuusisto

Pääanalyytikko, Danske Bank

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto on työskennellyt Suomen Pankissa, Suomen ulkoasiainministeriössä ja valtion kehitysrahoituslaitos Finnfundissa. Näissä tehtävissä hän on osallistunut euroalueen rahapolitiikan toteuttamiseen, laatinut makrotaloudellisia ja rahoitusmarkkina-analyysejä sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille, konsultoinut julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioita kestävästä liiketoiminnasta sekä innovoinut ja kehittänyt rahoitusvälineitä, joiden tavoitteena on saada yksityistä rahoitusta kestävään kehitykseen. Minnan tavoite on auttaa organisaatioita ymmärtämään paremmin erilaisia markkinoita, navigoimaan erilaisissa toiminta- ja liiketoimintaympäristöissä ja sopeutumaan erilaisiin kulttuurisiin konteksteihin. Minnan ainutlaatuinen tausta antaa hänen puheeseensa monipuolista näkemystä, sillä siinä yhdistyvät talous- ja rahoitusalan sekä kansainvälisen kehityksen opinnot ja työkokemus.

 

Mari Lampenius

Mari Lampenius

Asianajaja, Asianajotoimisto Susiluoto Oy

Mari Lampenius toimii Suomen Asianajajaliiton hallituksen jäsenenä ja koulutusvaliokunnan puheenjohtajana. Hän on hoitanut immateriaalioikeuteen liittyviä toimeksiantoja koko asianajajauransa ajan ja nähnyt sisällöntuotantoon ja tekijänoikeuksiin liittyvän ympäristön muutoksen siirryttäessä digitaaliseen maailmaan niin mahdollisuuksineen kuin haasteineen. Mari on toiminut myös opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivan, tekijänoikeuden tulkintaa arvioivan Tekijänoikeusneuvoston jäsenenä vuodesta 2009.

 

Tapio Määttä

Tapio Määttä

OTT, akateeminen rehtori, ympäristöoikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

Tapio Määttä on toiminut ympäristöoikeuden professorina Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 2000 alkaen ja vuodesta 2020 alkaen yliopiston akateemisena rehtorina. Hänen tärkeimmät julkaisunsa keskittyvät oikeudellisen ratkaisun teoriaan, viimeksi oikeuden verkosto- ja kudosrakenteen heijastumiin oikeudelliseen päätöksentekoon. Määttä on ollut myös kiinnostunut oikeustieteen tutkimuksellisten näkökulmien ja lähestymistapojen monipuolistumisesta ja monitieteisyyden mahdollisuuksista oikeustieteessä.

X (ent. Twitter), LinkedIn

 

 

Siirry Asianajajapäivän ohjelmasivulle 

 

Discussions on Rule of Law – the role of Bar Association and Lawyers in safeguarding the principle of Rule of Law

 

 

Andrew Hjuler Crichton

Andrew Hjuler Crichton

Secretary General, Danish Bar & Law Society

Andrew Hjuler Crichton has been the Secretary General of the Danish Bar & Law Society since 2019. He has extensive experience and interest in working with the political system, stemming from his previous position as the Director of Business Law in the Ministry of Business Affairs, where he was also a part of the Executive Board and Group Management. Andrew has previously served as the Department Manager in the Ministry of Employment, Office Manager in the Danish Business Authority, and worked as a lawyer specialized in company law and business law.

 X (ent. Twitter), LinkedIn

 

Simone Cuomo

Simone Cuomo

Secretary-General, Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE)

Since August 2020, Simone Cuomo is the Secretary-General of the CCBE which is the voice of the European legal profession representing, through its members, more than 1 million European lawyers. He joined the CCBE in 2010 as Senior Legal Advisor managing a range of CCBE committees in areas of data protection as well as cross-border judicial cooperation in civil and criminal matters. Besides policy advocacy towards the EU institutions, he also managed the CCBE’s activities with the Council of Europe’s European Commission for the Efficiency of Justice of the (CEPEJ). For many years he has been closely involved in EU policy developments as regards the digitalisation of justice, with a main focus on translating lawyers’ needs in electronic judicial proceedings, as well as procedural safeguards and the impact of novel technologies on the legal profession. Before joining the CCBE in 2010, Simone Cuomo worked for more than six years in the field of EU legal affairs for both private and public entities.

LinkedIn

 

Bartosz Grohman

Bartosz Grohman

Advocate, Vice President of the Polish Bar Council

Bartosz Grohman – Advocate, Vice-President of the Polish Bar Council, Head of the Polish Delegation to CCBE. Founder of the Grohman Law Firm, in practice since 1996. A member of the Polish Bar Council since 2007, he served as its Secretary General from 2021 to 2022 and as Deputy Secretary from 2013 to 2016. From 2004 to 2007, he headed the Training Programme for Advocate Trainees at the Council of the Regional Bar in Warsaw. Between 2005 and 2008, he was a member of the Commission for the Education of Advocate Trainees by the Polish Bar Council and served as its chairman from 2009 to 2010. He was awarded the badge of Advocate of Merit in 2013. In his practice, he focuses on civil and business law. Fluent in English and French, he is an active instructor within the Polish Scouting Association.

LinkedIn

 

Valentyn Gvozdiy

Ph.D. in Law, Vice President, Ukrainian National Bar Association, Managing Partner, GOLAW Law Firm

Dr. Valentyn Gvozdiy is the Vice President of the Ukrainian National Bar Association and the Bar Council of Ukraine. In April 2022, he was appointed as the Vice-President of the Council of Europe’s Committee of Experts on the protection of lawyers. Dr. Gvozdiy has been practicing as an advocate since 2002 and is the Managing Partner of GOLAW, an international law firm. Since 2019, he has held the position of an independent member and Chairman of the Supervisory Board of PJSC “Ukrhydroenergo”.

LinkedIn

 

Niko Jakobsson

Niko Jakobsson

Pääsihteeri, VT, Suomen Asianajajaliitto

Niko Jakobsson on Suomen Asianajajaliiton pääsihteeri. Ennen nykyistä tehtäväänsä Jakobsson toimi Borenius Asianajotoimisto Oy:n lakiasiainjohtajan ja kehitysjohtajan tehtävässä. Jakobssonilta on ilmestynyt useita juridisia artikkeleja. Hän on puhunut kansallisissa ja kansainvälisissä tilaisuuksissa paitsi asianajajaoikeudellisista kysymyksistä, myös oikeusteknologiasta ja teknologian hyödyntämisestä juridiikassa, muun muassa Asianajajapäivässä ja Oikeuslaitospäivässä. Hän on toiminut asianajajan työnsä ohella liiton monissa luottamustehtävissä.

X (ent. Twitter), LinkedIn

 

 

Merete Smith

Merete Smith

Cand. Jur., LL.M, Secretary General, Norwegian Bar Association

Merete Smith has served as the Secretary General of the Norwegian Bar Association since 2003. She holds a law degree from the University of Oslo, and an LL.M. from Georgetown University in Washington DC. With experience as an associate in a corporate law firm and within the Ministry of Justice in Norway, she has also held roles as an assistant judge in the Asker og Bærum District Court and a judge at the Borgarting Appeal Court in Oslo. She has additionally served as the Head of the Board of The National Theatre in Norway and currently co-chairs The Bar Executives Committee in the International Bar Association (IBA) and holds the position of chair at CEEBA (Chief Executives of European Bar Associations).

LinkedIn

 

 

Siirry Asianajajapäivän ohjelmasivulle 

 

Asianajajan asialla – kohti kestävämpää (työ)elämää

 

Minna Huotilainen

Minna Huotilainen

TkT, dosentti, professori, Helsingin yliopisto

Minna Huotilainen on tekniikan tohtori ja kognitiotieteen dosentti. Hän on työskennellyt Suomessa mm. Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistoissa sekä Työterveyslaitoksella ja lisäksi useissa ulkomaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, mm. MGH, Inserm ja Uppsalan yliopisto.

X (ent. Twitter), LinkedIn

 

Mikko Kontturi

Mikko Kontturi

OTM, asianajaja, osakas, AURORALAW Asianajotoimisto Oy

Mikko Kontturi työskentelee perustamassaan AURORALAW Asianajotoimisto Oy:ssä avustaen erityisesti yritysten johtotehtävissä työskenteleviä työntekijöitä, toimitusjohtajia ja osakkaita urallaan kohtaamissa muutos- ja riitatilanteissa. Mikko on lisäksi mukana International Bar Associationin (IBA) toiminnassa toimien aktiivisesti pienten ja keskisuurten asianajotoimistojen hallinnointiin keskittyvässä komiteassa ja muutenkin kiinnostunut erityisesti asianajoliiketoiminnan kehittämisestä pienen boutique-toimiston näkökulmasta.

LinkedIn

 

Esa Saarinen

Esa Saarinen

FT, filosofi, prof. emeritus, Muutostehdas Oy

Esa Saarinen on toiminut Teknisen korkeakoulun professorina 2002–2010 ja professorina Aalto-yliopistossa 2010–2021 sekä emeritusprofessorina Aalto-yliopistossa 2021 alkaen. Muutostehdas Oy:n toimitusjohtajana hän on toiminut 1989 alkaen ja Ensto Oy:n hallituksen jäsenenä 1989–2017. Hänet on palkittu Aalto-yliopiston Vuoden Aalto-teko -palkinnolla 2021. Esa Saarinen on myös kirjoittanut 15 kirjaa yksin ja yhdessä muiden kanssa. Nuoruudessaan hän toimi professori Jaakko Hintikan tutkimusassistenttina 1975–1979 ja väitteli filosofian tohtoriksi 1978.

LinkedIn

 

Iina-Mari Supperi

Iina-Mari Supperi

Asianajaja, osakas, Bird & Bird Asianajotoimisto Oy

Iina-Mari työskentelee osakkaana Bird & Birdin yhtiöoikeus ja yritysjärjestelyt -ryhmässä. Hän on aloittanut uransa Bird & Birdillä jo ennen valmistumistaan juristiksi harjoittelijana ja on siitä lähtien työskennellyt toimiston palveluksessa eri tehtävissä. Kaksi alle kouluikäistä lasta pitävät huolen siitä, että elämään mahtuu muutakin kuin asiakkaiden asioiden ajamista. Iina-Mari on toiminut useissa luottamustehtävissä Asianajajaliitossa. Tällä hetkellä hän toimii mm. Nuorten valiokunnan puheenjohtajana. Lisäksi hän toimii CCBE:n Young Lawyers Committeen puheenjohtajana.

 

 

Siirry Asianajajapäivän ohjelmasivulle 

 

 

Tapahtumassa mukana

 

Advokaatti    Alma Talent    Edita Lakitieto    Juristiliitto – Juristförbundet    Koutsi – Coach Oy    moontalk