Keskinäisen testamentin toissijaissaaja oli kuollut ennen leskeä, lesken pesä jaettiin tasan puolisoiden sukuhaarojen kesken
16.1.2025 | OikeusuutisetKKO:2025:8 Perintökaari – Testamentti – Keskinäinen testamentti – Testamentin tulkinta
Aviopuolisot A ja B olivat tehneet keskinäisen testamentin, jonka mukaan eloonjäänyt puoliso saa täyden omistusoikeuden kaikkeen ensiksi kuolleen omaisuuteen. Testamentissa oli toissijaismääräys, jonka mukaan lesken kuoltua omaisuus menee heidän ainoalle rintaperilliselleen C:lle. C oli kuollut A:n jälkeen mutta ennen B:tä ilman rintaperillisiä.
Korkein oikeus katsoi arvioituaan testamenttia ja asiassa esitettyä näyttöä kokonaisuutena, että A:n oletettua tahtoa vastasi parhaiten tulkinta, jonka mukaan testamentilla ei ollut tarkoitettu poiketa A:n sukuhaaraan kuuluvien perillisten perintöoikeudesta. Heillä oli siten oikeus puoleen B:n pesästä tämän kuoltua. (Ään.)
11. Tulkittavana on aviopuolisoiden keskinäinen testamentti, joka koostuu kahden henkilön samassa testamenttiasiakirjassa olevista ja samansisältöisistä testamenteista. Kun A on kuollut ensin, kysymys on nyt hänen testamenttaustahtonsa selvittämisestä.
12. Testamentin ensimmäisen kappaleen sanamuodon perusteella jälkeen elävälle annetaan omaisuuteen täysi omistusoikeus. Testamentin toisessa kappaleessa on kuitenkin toissijaismääräys aviopuolisoiden yhteisen rintaperillisen hyväksi. Testamentin voidaan tältä osin katsoa olevan sisällöllisesti ristiriitainen, koska täydellä omistusoikeudella tarkoitetaan yleensä myös oikeutta määrätä siitä, kenelle omaisuus menee kuoleman jälkeen.
13. Korkein oikeus toteaa, että testamenttia tulkittaessa ilmaisua ”täysi omistusoikeus” ei voida arvioida kokonaisuudesta irrotettuna. Huomioon on otettava testamentin kokonaisajatus, joka muodostuu ensisaajan ja toissijaissaajan hyväksi tehdyistä määräyksistä. Korkein oikeus katsoo, että testamentin kokonaisajatusta tukee parhaiten tulkinta, jonka mukaan lesken oikeusasemaa on rajoitettu toissijaissaajan hyväksi samalla tavalla kuin perintökaaren 3 luvun järjestelmässä. B:n ei siten voida katsoa saaneen testamentilla rajoittamatonta omistusoikeutta A:n jäämistöön.