Osakekauppa ei rinnastunut liikkeen luovutukseen – uusille työntekijöille ei voinut maksaa pienempää palkkaa kuin aiemmille
17.12.2024 | OikeusuutisetKKO:2024:80 Työsopimus – Työpalkka – Tasapuolinen kohtelu – Konserni
Yhtiö oli tullut osakekaupan seurauksena osaksi konsernia. Yhtiö oli sittemmin ottanut työsuhteeseen A:n ja B:n ja maksanut näille pienempää palkkaa kuin samaa tai samanarvoista työtä tehneille työntekijöilleen, jotka olivat olleet yhtiön palveluksessa jo ennen osakekauppaa ja joiden työsuhteen ehdot olivat säilyneet osakekaupan yhteydessä ennallaan. A:n ja B:n palkat vastasivat samasta tai samanarvoisesta työstä konsernissa yleisesti maksettuja palkkoja.
Korkein oikeus katsoi, että työntekijöiden palkkauksen tasapuolisuutta oli tarkasteltava työnantajakohtaisesti eikä konsernin tasolla ja että yhtiön työntekijöiden palkkaeroille ei ollut hyväksyttävää syytä. Yhtiö oli näin ollen menetellyt vastoin työsopimuslain 2 luvun
2 §:n 1 momentissa säädettyä tasapuolisen kohtelun vaatimusta. (Ään.)
9. Niin ikään vakiintuneesti on katsottu, että työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä tarkoitettu liikkeen luovutus, jossa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle, on hyväksyttävä syy palkkaerojen syntymiselle. Tällöinkin luovutuksensaajana olevan työnantajan pitää mahdollisuuksiensa mukaan ryhtyä toimenpiteisiin palkkaerojen poistamiseksi kohtuullisessa ajassa (KKO 2024:9, kohta 11 ja siinä mainittu ratkaisukäytäntö).
10. Asiassa on riidatonta, että osakekauppa ei ole merkinnyt liikkeen luovutusta. Yhtiö on kuitenkin katsonut, että kysymys on ollut liikkeen luovutukseen rinnastettavasta tilanteesta. Yhtiön mukaan sillä on ollut hyväksyttävä syy nyt kysymyksessä oleville palkkaeroille sen vuoksi, että Y-konserni toimii kuten yksi työnantaja. Siksi yhtiössä on tullut noudattaa konsernissa yleisesti noudatettua palkkauskäytäntöä.
Rinnastaminen liikkeen luovutukseen
11. Asiassa on yhtiön väitteen perusteella arvioitava ensin sitä, voidaanko yhtiön osakkeiden omistusoikeuden siirtyminen osakekaupan perusteella uudelle omistajalle rinnastaa työoikeudellisesti liikkeen luovutukseen.
12. Korkein oikeus toteaa, että osakekauppa on yritystoiminnan muutostilanne, joka ei merkitse muutosta työnantajana olevan osakeyhtiön ja yksittäisen työntekijän väliseen työsopimussuhteeseen. Tämä pätee myös silloin, kun kaupan kohteena on yhtiön koko osakekanta. Työntekijät pysyvät työnantajansa palveluksessa entisin työsuhteen ehdoin, eikä työnantajalla ole työsuhteen ehtojen muuttamisoikeutta yritysjärjestelyn johdosta. Koska tällaisessa tilanteessa työnantaja ei muutu, työnantaja ei tule sidotuksi toisen työnantajan soveltamaan palkkausjärjestelmään siten kuin liikkeen luovutuksessa tapahtuu. Näin ollen Korkein oikeus katsoo, että osakekauppa ei rinnastu liikkeen luovutukseen eikä siten oikeuta poikkeamaan tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta.
Tiedote: Korkein oikeus: Yhtiöllä ei ollut hyväksyttävää syytä lähihoitajien palkkaeroille