Hyvään välitystapaan kuuluvan välityskohteen katselmuksen voi suorittaa vain henkilö, joka on välitysliikkeen palveluksessa

17.10.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hä­meen­lin­nan HAO: Kiinteistöjen ja asuntojen välitys – Vastaava hoitaja – Hyvä välitystapa – Välitystehtävien suorittaminen – Välitysliikkeen palveluksessa oleminen – Katselmus – Varoitus

‍Asiassa oli arvioitavana, onko välitysliikkeen vastaava hoitaja laiminlyönyt kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä annetun lain 5 §:n 1 momentin mukaisen velvollisuutensa huolehtia siitä, että välitystoiminnassa noudatetaan lakia ja hyvää välitystapaa, kun välityskohteen katselmusta ei ole suorittanut välitysliikkeen palveluksessa oleva henkilö.

Hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan, että välitystehtävän kannalta olennaisia tietoja saadaan muun ohella tutustumalla itse välityskohteeseen. Välitysliikkeen huolellisuusvelvollisuudesta ja hyvästä välitystavasta seuraa, että kohteeseen on tutustuttava paikan päällä. Kohteen katselmus sisältyy välitystehtävään ja sitä on siten pidettävä osana välitystehtävän suorittamista. Kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä annetun lain esitöiden perusteella on pääteltävissä lainsäätäjän lähtökohtana olleen, että välitystehtävää suorittava henkilö itse käy kohteessa paikan päällä. Sovellettavien säännösten perusteella katselmuksen voi kuitenkin suorittaa myös muu välitysliikkeen palveluksessa oleva henkilö. Kun välitystehtävää ei korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytäntöön perustuen voi kokonaisuudessaan antaa muun kuin välittömästi välitysliikkeen palveluksessa olevan henkilön hoidettavaksi, ei myöskään siihen olennaisesti kuuluvaa osatehtävää ole mahdollista antaa ulkopuolisen hoidettavaksi. Näin ollen hyvään välitystapaan kuuluvan välityskohteen katselmuksen voi suorittaa ainoastaan henkilö, joka on välitysliikkeen palveluksessa. Välitysliike ei voinut tutustua kohteeseen pelkästään ulkopuolisen, välitysliikkeeseen toimeksiantosuhteessa olevan henkilön kohteesta toimittamien valokuvien ja muun kirjallisen materiaaliin perusteella.

Välitysliike oli toiminut aluehallintoviraston toteamalla tavalla lain ja hyvän välitystavan vastaisesti. Liikkeen vastaava hoitaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että välitystoiminnassa noudatetaan lakia ja hyvää välitystapaa. Aluehallintovirasto oli voinut antaa välitysliikkeelle varoituksen.

Hä­meen­lin­nan HAO 11.10.2024 2068/​2024

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments