Pesänhoitaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa – vapautettiin tehtävästä

13.9.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Konkurssiasiamies: Pesänhoitajan vapauttaminen – pesänhoitajan tehtävien laiminlyönti niin, ettei pesänhoitajaa voida pitää tehtävään sopivana

Konkurssi oli alkanut heinäkuussa 2023. Konkurssiasiamies haki pesänhoitajan vapauttamista käräjäoikeudelta elokuussa 2024. Konkurssiasiamiehen mukaan pesänhoitaja laiminlöi huolehtia pesänhoitajan tehtävästään eikä toiminut lain ja hyvän pesänhoitotavan mukaisesti. Tämän vuoksi pesänhoitajaa ei voitu pitää tehtävään sopivana ja hänet tuli vapauttaa pesänhoitajan tehtävästä ja määrätä uusi pesänhoitaja.

Konkurssiasiamiehen toimistosta oli oltu yhteydessä pesänhoitajaan useita kertoja kesän 2024 aikana ja pyydetty lisäämään pesäluettelo ja velallisselvitys Kostiin. Pesänhoitaja oli viimein elokuun alkupuolella 2024 lisännyt Kostiin ensin velallisselvityksen ja kaksi päivää myöhemmin pesäluettelon. Pesäluettelo ja velallisselvitys tai näiden asiakirjojen laatimisen viivästystä koskevat tiedot olisi tullut lisätä Kostiin syyskuuhun 2023 mennessä. Velkojat ja velallinen eivät näin ollen olleet saaneet tietoa konkurssimenettelyn tilasta ennen asiakirjojen tallentamista Kostiin.

Koska pesänhoitaja ei ollut toimittanut asiakirjoja konkurssiasiamiehelle viipymättä, vaan asiassa oli jouduttu lähettämään useita tiedusteluita ja kehotuksia, ei pesänhoitajan voitu katsoa myötävaikuttaneen konkurssiasiamiehen valvontatehtävän suorittamiseen valvontalain edellyttämällä tavalla.

Konkurssiasiamiehen käsityksen mukaan pesänhoitaja ei ollut edistänyt konkurssipesän selvittämistä tai menettelyn loppuunsaattamista lain edellyttämissä määrin, koska pesäluettelo ja velallisselvitys oli tallennettu Kostiin vasta konkurssiasiamiehen lukuisten kehotusten jälkeen ja noin 11 kuukautta myöhässä. Konkurssiasiamiehen käsityksen mukaan pesänhoitaja ei ollut tehnyt mitään toimenpiteitä konkurssipesään kuuluvan omaisuuden realisoimiseksi. Edellä esitettyyn viitaten pesänhoitajan ei voitu katsoa hoitaneen pesää tehokkaasti tai joutuisasti.

Käräjäoikeus vapautti pesänhoitajan tehtävästään konkurssiasiamiehen esittämillä selvityksen perusteella ja määräsi menettelyyn uuden pesänhoitajan.

226/31/24 9.9.2024

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments